Te powszechne błędy żywieniowe skracają życie. Lepiej ostrzeż swoich dziadków

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Błędy żywieniowe (Pexels)


Codziennie popełniamy mniejsze lub większe błędy żywieniowe. Teraz nie zwracamy na nie uwagi, ale w wieku starszym mogą obrócić się przeciwko nam i silnie zaszkodzić. Dr Marek Skoczylas mówi o tym, które błędy mogą znacznie skrócić życie i sprawić, iż nie będzie ono zbyt przyjemne.

Błędy żywieniowe skutkują zmniejszeniem jakości funkcjonowania oraz zwiększają ryzyko rozwoju bardzo poważnych chorób. Niedobór witamin i minerałów negatywnie wpływa na życie i zdrowie. Okazuje się, iż w naszym kraju temat jest poważny, gdyż nawyki żywieniowe seniorów pozostawiają wiele do życzenia.

Błędy żywieniowe, które skracają życie

Na początku lekarz na tapet wziął zbyt małą liczbę posiłków w ciągu dnia. Nie bez powodu wybrał to zagadnienie.

– Okazuje się bowiem, iż przyjmowanie zbyt mało posiłków w ciągu dnia i związane z tym niedożywienie to dość powszechny problem wśród osób starszych – mówi doktor.

Statystyki jasno mówią o tym, iż ponad połowa seniorów nie przyjmuje odpowiedniej ilości kalorii. Niedożywienie jest więc bardzo powszechne w tej grupie wiekowej. Najczęściej dotyczy to osób zamieszkałych w domach opieki lub będących w szpitalach.

Zbyt duża liczba posiłków również jest szkodliwa, gdyż prowadzi do otyłości. Jest to wynikiem złych nawyków żywieniowych wyniesionych z domu. Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko niewydolności serca, zawału i udaru mózgu. Otyłość tworzy także insulinooporność, która przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2.

Błędy żywieniowe (Pexels)

To nie są jedyne błędy żywieniowe, które popełniają starsze osoby. Ludzie w podeszłym wieku nie dostarczają sobie odpowiedniej ilości białka. Aż 40 proc. procent kobiet i mężczyzn nie stosuje diety, która miałaby pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko. Niedobór tego składnika przyczynia się do osłabienia kości i utraty masy mięśniowej. Ponadto wydłuża gojenie się ran i zmniejsza odporność organizmu.

Te zachowania również są szkodliwe

Zbyt mała ilość błonnika w diecie to dość powszechny problem. Jego niedobór wiąże się z różnymi schorzeniami, na przykład cukrzycą typu 2, podwyższonym poziomie cholesterolu i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Jeśli omawiamy błędy żywieniowe, nie możemy zapomnieć o żywności wysoko przetworzonej, czyli słodyczach, słonych przekąskach, margarynie, kostkach rosołowych i kiełbasach w paczce. Ma ona negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i gospodarki lipidowej. Przyczynia się do rozwoju otyłości i choroby metabolicznej.

Monotonna dieta również jest powszechnym nawykiem. Często brakuje w niej najważniejszych składników odżywczych, które są potrzebne seniorom do prawidłowego funkcjonowania. W diecie jest mało żelaza, wapnia, cynku i magnezu. Seniorzy spożywają również kilka witamin z grupy B, które wpływają na pamięć i koncentrację.

Starsi ludzie często przesadzają z ilością soli. To negatywnie wpływa na stan zdrowia, przyczynia się do rozwoju demencji i prowadzi do nadciśnienia. Lepiej sięgać po kolendrę, oregano, majeranek, lubczyk, suszoną natkę pietruszki.

Błędy żywieniowe dotyczą nie tylko jedzenia, ale też i picia. Seniorzy często pomijają wodę i nie dostarczają sobie odpowiednich ilości. choćby 30 proc. osób starszych walczy z odwodnieniem. Taki stan rzeczy wiąże się choćby z wyższą śmiertelnością.

Idź do oryginalnego materiału