Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia niemal wszyscy zajadają się pączkami. Są jednak i tacy, którym te przekąski mogą zaszkodzić. Z myślą o nich przedstawiamy dwa przepisy na dietetyczne pączki, które podobnie jak te tradycyjne, również zachwycają swoim smakiem. Ich plusem jest to, iż nie podnoszą cukru.
Jakie powinny być pączki dla cukrzyków i osób będących na diecie?
Tradycyjne pączki są prawdziwą bombą kaloryczną - jedna sztuka ma minimum 300 kalorii. Wszystko dlatego, iż smażymy je na głębokim tłuszczu, wypełniamy marmoladą i oblewamy lukrem. Taka mieszanka może zaszkodzić cukrzykom i osobom z zaburzeniami tolerancji glukozy. Jakie zatem powinny być te słodkości dla diabetyków?
Diabetycy powinni przede wszystkim samodzielnie przygotować pączki. Do ich zrobienia lepiej użyć mąki pełnoziarnistej albo orkiszowej, które będą lepszym wyborem niż mąka tortowa. Słodkości warto wypełnić nie marmoladą, a domowymi powidłami. Poza tym polecamy je upiec.
Przepis na dietetyczne pączki z powidłami
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej;
- 120 ml mleka;
- 1 opakowanie drożdży instant;
- 1 jajko;
- ulubione powidła (najlepiej domowej roboty);
- szczypta soli;
- posypka: zmielony erytrytol.
Przygotowanie:
Żeby zrobić dietetyczne pączki z powidłami, na początek mieszamy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy do nich mleko i jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie przykrywami miskę z masą ręcznikiem i odstawiamy ją na godzinę, aby wyrosła.
Po tym czasie z wyrośniętej masy formujemy pączki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu nadziewamy słodkości powidłami, używając do tego szprycy cukierniczej. Na koniec dla osłody warto oprószyć wypieki erytrytolem zmielonym w młynku.
Przepis na dietetyczne, serowe pączki
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego;
- 70 g mąki pełnoziarnistej;
- 60 g mąki pszennej tortowej;
- 60 g ksylitolu albo erytrytolu;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- posypka: zmielony erytrytol.
Przygotowanie:
Żeby zrobić dietetyczne, serowe pączki na początek blendujemy twaróg, jajko i ksylitol albo erytrytol. Następnie mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy je do twarogowej masy.
W kolejnym kroku zaczynamy wyrabiać ciasto i formujemy z niego pączki, które potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ostygną, to posypujemy je zmielonym erytrytolem.
Zobacz też:
Ciasto, które zrobisz w 15 minut. Podaj je niezapowiedzianym gościom, a poproszą o przepis
Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Tak zagęścisz sos bez mąki. Będzie aksamitnie gładki