Te owoce są najbardziej zanieczyszczone. Nie wystarczy, iż opłuczesz je pod wodą

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Owoce to prawdziwa skarbnica dla naszego zdrowia. Jednak jeżeli nie zadbamy odpowiednio o ich oczyszczenie, to mogą one bardziej zaszkodzić niż wspomóc organizm. Wynika to z tego, iż pewna grupa owoców jest bardziej zanieczyszczona niż inne i może zawierać duże ilości pestycydów oraz innych chemikaliów. Warto więc wiedzieć, jak je skutecznie wyczyścić. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Owoce na swojej skórce często zawierają duże ilości pestycydów, konserwantów oraz innych chemikaliów. Chcąc się ich pozbyć, nie wystarczy opłukać owoców pod bieżącą wodą. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie prostego, domowego roztworu.

Jakie owoce mają najwięcej zanieczyszczeń?

Wiele organizacji podejmuje się badań, które wskazują na to, jakie owoce są najbardziej zanieczyszczone. Swoimi wynikami co roku dzieli się amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG), która publikuje raporty dotyczące pozostałości pestycydów w żywności.

Do owoców, które mają wysoką zawartość pestycydów, zwykle zaliczamy te o cienkiej skórce lub owoce podatne na ataki szkodników, które w związku z tym wymagają mocnej ochrony chemicznej. Na podstawie publikowanych przez lata raportów, do najbardziej zanieczyszczonych owoców, możemy zaliczyć między innymi:

  • jabłka,
  • truskawki,
  • gruszki,
  • winogrona,
  • borówki,
  • maliny,
  • cytrusy,
  • brzoskwinie.

Czytaj również: Sól na drogach ubrudziła zamszowe buty? W ten sposób gwałtownie je wyczyścisz

Czyszczenie owoców - co musisz wiedzieć?

Wiedząc już, jakie owoce znajdują się w grupie tych najbardziej zanieczyszczonych, warto także mieć świadomość jak je czyścić, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu. Bardzo ważne jest to, aby pozbyć się z nich pestycydów, konserwantów i innych chemikaliów, zanim będziemy je spożywać.

Zazwyczaj myjemy je po prostu pod bieżącą wodą, jednak w przypadku powyższych owoców może to być za mało. Zwłaszcza gdy mówimy o owocach mających nierówną skórkę tak jak truskawki, jabłka czy winogrona.

W takim przypadku najlepiej sięgnąć po sodę oczyszczoną i stworzyć z niej roztwór, który tanio i skutecznie pozwoli nam oczyścić owoce. Jest to dobra metoda, ponieważ soda oczyszczona skutecznie usuwa choćby trudne do zmycia pestycydy. W dodatku jest ona nietoksyczna i w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, a także może być stosowana do większości owoców, zarówno tych o szorstkiej, jak i gładkiej skórce.

Jak przygotować roztwór wody z sodą oczyszczoną i jak go stosować?

Samo przygotowanie roztworu z sody oczyszczonej jest proste i nie zajmie nam wiele czasu, a dzięki temu będziemy pewni, iż nasze posiłki bazujące na owocach są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wystarczy, iż do miski wlejemy 1 litr letniej wody. Dodajemy do niego 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie mieszamy, by produkt dobrze się rozpuścił.

Następnie wkładamy owoce do roztworu na około 15 minut. Po upływie tego czasu delikatnie pocieramy je rękami i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Pamiętajmy jednak, iż metoda ta działa jedynie na zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni. Nie usunie ona substancji wnikających w głąb owocu, które pojawiły się tam, gdy uszkodzona została cienka skórka. Warto więc w sklepie stawiać na ekologiczne produktu, które mają ograniczone stosowanie chemikaliów.

Zobacz też:

Domowy sposób na wypranie ścierek kuchennych. Wystarczy, iż będziesz moczyć je w tym przez kilka minut

Zapomnij o kaszlu i bólu gardła. Ten domowy syrop jest lepszy niż z apteki

Pij zamiast zwykłej herbaty. Obniża cholesterol i ułatwia odchudzanie

Idź do oryginalnego materiału