Jeżeli chcecie schudnąć trochę do wakacji, to koniecznie zwróćcie uwagę na seler naciowy. To istna bomba witaminowa, z której zrobicie wiele ciekawych i przepysznych dań. Jakie jeszcze ma adekwatności?
Warzywa w diecie znaleźć się powinny, gdyż zawierają wiele cennych składników. Wiele osób opiera swój jadłospis właśnie na nich. Przyjęło się, iż to sałata jest najlepsza: w końcu jest bogata w wiele minerałów i witamin, do tego ma mało kalorii. Istnieje jednak warzywo, które często pomijamy, a możemy z niego przygotować soki i sałatki. To nie jest jedyny powód, dla którego powinno ono trafić do naszego menu.
Seler naciowy ma wiele wartości odżywczych. Warto go jeść codziennie
W warzywie znajdziemy przede wszystkim witaminę A. Związek ten odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci, ma także silny wpływ na stan wzroku. Jest też witamina C, która gra kluczową rolę w kwestiach związanych z odpornością. Poza tym w selerze znajdziemy również witaminy E oraz K, sód, potas, beta-karoten,magnez, wapń i fosfor.
Seler naciowy (pexels)
Warzywo ma tylko 17 kalorii w 100 gramach. Wpływa na działanie układu moczowego, wykazując działanie moczopędne. Oczyszcza organizm z różnych toksycznych związków i pozytywnie wpływa na trawienie. Oprócz tego:
- poprawia samopoczucie i redukuje poziom stresu,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL (tego złego).
Nie bez znaczenia pozostaje jego wpływ na skórę, którą wygładza i odżywia.
Sok z selera naciowego to dietetyczny hit. Zrobisz go w kilka chwil
Na samym początku przygotuj dwa składniki:
- cztery łodygi selera z liśćmi,
- pół cytryny.
Cytrynę bardzo dokładnie umyj i potnij na kawałki. Łodygi warzywa również pokrój na mniejsze części. Obydwa składniki włóż do blendera lub sokowirówki. o ile sok będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. By cieszyć się efektami, pij ten napój raz dziennie. Twój organizm ci za to podziękuje.
Sok z selera naciowego (Getty Images)
Znudził ci się zwykły makaron? Spróbuj szpinakowego