Nasiona lnu, zwane też siemieniem lnianym, to polski superfood. Są łatwo dostępne i dużo tańsze od popularniejszych nasion chia, zawierają też więcej od nich białka i kwasów tłuszczowych omega-3, a także manganu, miedzi i potasu. Zdecydowanie za mało wiemy o nasionach lnu i za rzadko goszczą w naszych kuchniach. Mogą się okazać remedium na problemy trawienne, zwłaszcza te związane z zaparciami oraz świetnie podkreślić smak dań, np. jako dodatek do gomasio.
Siemię lniane (czyli płaskie nasiona lnu) pochodzi z rośliny lnu zwyczajnego, która uprawiana jest na całym świecie ze względu na swoje wartości odżywcze, lecznicze i przemysłowe. Nasiona lnu dostępne są różnych kolorach: od złocisto-brązowego do ciemnobrązowego, w zależności od odmiany. Są one dostępne w formie całych nasion, zmielonych lub w postaci olejów. Nasiona lnu to nie tylko dodatek do potraw, stosuje się je np. w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych.
Nasiona lnu skarbnicą drogocennych składników
Siemię lniane należy do tzw. superfood, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w różnorodne składniki (witaminy, minerały, fitozwiązki) i działającej korzystnie na organizm człowieka. Siemię jest bogatym źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, lignanów, białka i innych składników odżywczych. Wykorzystuje się je we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń, np. układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. Nasiona lnu mają także pozytywne działanie na włosy oraz skórę. Wśród jego prozdrowotnych adekwatności wymienia się:
- błonnik zawarty w siemieniu lnianym pomaga regulować trawienie i zapobiega zaparciom;
- kwas tłuszczowy omega-3 zawarty w siemieniu lnianym może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca;
- lignany, które są związane z przeciwnowotworowym działaniem, pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit i zapobiegają zapaleniu jelita grubego;
- wysoka zawartość błonnika w siemieniu lnianym może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2;
- kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w siemieniu lnianym pomagają utrzymać skórę zdrową i zapobiegają jej starzeniu się;
- siemię lniane można wykorzystać jako zdrową przekąskę, która dostarcza błonnika i białka, a jednocześnie pomaga zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
Nasiona lnu w kuchni. Jak jeść ziarna siemienia lnianego?
Siemię lniane nie ma wyraźnego smaku. Można spożywać je bezpośrednio, np. jako dodatek do potraw, w postaci zmielonej lub w formie naparu (często nazywanego kisielem bądź kleikiem z siemienia lnianego). Najpopularniejszym sposobem włączenia nasion lnu do diety jest dodawanie ich, np. w formie kleiku do musli, jogurtów czy koktajli. Siemię jest również zamiennikiem jajka – w połączeniu z wodą po kilku minutach tworzy kleistą papkę, wiążącą składniki. Jedna łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami wody zastępuje jedno jajko.
Nasiona lnu dodaje się również do wszelkiego rodzaju wypieków (w formie posypki), ale także wykorzystuje jako zagęstnik do zup i sosów (wystarczy łyżeczka kleiku, by płyn nieco zgęstniał). Można je także sprażyć razem z sezamem oraz ziarnami słonecznika i zmielić całość na proch, by stworzyć swoją wersję gomasio – przyprawy, która nada smak każdej potrawie. Ciekawym rozwiązaniem jest obtaczanie mięs, ryb czy warzyw w zmielonych nasionach lnu w celu stworzenia chrupiącej panierki.
Nasiona lnu – siemię lniane – Pyszności/ źródło: Canva
Przepis na kleik z siemienia lnianego
Kleik z siemienia lnianego jest bogaty w błonnik pokarmowy, który może pomóc w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu we krwi. Ponadto, kleik z nasion lnu może działać łagodząco na układ trawienny, co złagodzi objawy chorób jelitowych. Stosuje się go także jako naturalny środek przeczyszczający, ponieważ błonnik w nim zawarty przyspiesza trawienie i ułatwia wypróżnianie. Zaleca się spożywanie ok. 2-3 łyżeczek kleiku z siemienia lnianego dziennie, nie więcej. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może prowadzić do biegunek i wzdęć.
2 łyżki stołowe świeżo zmielonych nasion lnu (zmielone są łatwiej przyswajalne przez organizm) zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą – ok. 3/4 szklanki. Odstawiamy na co najmniej godzinę. jeżeli zalewamy całena nasiona, najlepiej pozostawić je na całą noc do dłuższego napęcznienia.
Zobacz także przepis na ciasto bez mąki i cukru. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube: