Te muffiny z kajmakiem robią furorę w moim domu. Najlepsze, iż zawsze się udają

mamadu.pl 2 lat temu
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, którym urozmaicisz swoje standardowe menu? Te muffiny z kajmakiem zrobisz w pół godziny. Zawsze się udają i jednego możesz być pewna: twoje dzieci się od nich nie oderwą!



Muffiny z kajmakiem: przepis


Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz choćby miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.


Składniki suche:



340 g mąki pszennej


80 g cukru trzcinowego


pół łyżeczki proszku do pieczenia


cukier waniliowy lub laska wanilii


pół łyżeczki sody oczyszczonej




Składniki mokre:



1 jajko


60 g roztopionego i przestudzonego masła


150 ml mleka


kajmak, najlepiej przyrządzony samodzielnie




Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.



Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.

Może cię zainteresować: Tajny składnik babci, by było naprawdę puszyste i wilgotne. Nigdy już nie upieczesz go inaczej


Idź do oryginalnego materiału