Muffiny z kajmakiem: przepis
Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz choćby miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.
Składniki suche:
340 g mąki pszennej
80 g cukru trzcinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub laska wanilii
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 jajko
60 g roztopionego i przestudzonego masła
150 ml mleka
kajmak, najlepiej przyrządzony samodzielnie
Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.
Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.