Te kotlety były kiedyś hitem numer jeden. Hit zakładowych stołówek w PRL

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: kotlety z mortadeli - Pyszności; foto: Canva


Za niektórymi potrawami z dzieciństwa tęsknimy zbyt mocno, by móc to tak pozostawić. To dlatego popularne w czasach PRL-u kotlety z mortadeli coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zobacz, jak przygotować ten przysmak lat szczenięcych i razem z nami poczuj tę niezastąpioną nostalgię.

Czasy słusznie minione były momentem, w którym kreatywność naszych mam i babć sięgała zenitu. Tworzenie czegoś z niczego nie było łatwe; bywało tak, iż nie wychodziło też z tego nic dobrego. Zupę owocową czy rozmącony z jajkiem szpinak wspominamy do dzisiaj… w koszmarach.

Zupełnie inaczej zapamiętaliśmy kotlety z mortadeli. Pyszne, sycące, tłuste i zrobione z totalnie nam nieznanych składników (w teorii mortadela to włoska kiełbasa z mielonego mięsa, ale za jej skład w tamtych czasach nie dalibyśmy sobie ręki uciąć), smakowały wtedy lepiej niż cokolwiek innego. Były wtedy wcinane na okrągło: zarówno same, jak i w formie kanapek.

kotlety z mortadeli – Pyszności; foto: Canva

Niektórzy, będąc dziećmi, twierdzili, iż gdy dorosną, będą jedli tyle słodyczy, na ile tylko mają ochotę. My mówiliśmy tak o mortadeli. Dzisiaj postanowiliśmy dotrzymać danego sobie słowa i powracamy z przytupem do dzieciństwa, przygotowując danie sprzed trzydziestu lat. Oto kotlety z mortadeli dokładnie takie jak wtedy.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 5 plastrów mortadeli
  • 5 plastrów żółtego sera (opcjonalnie)
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jeśli do kotletów z mortadeli chcesz użyć żółtego sera, plastry tej kiełbasy nie mogą być zbyt cienkie. Kiedy już je ukroisz, natnij w nich „kieszonkę” i włóż do środka po kawałku sera.

kotlety z mortadeli – Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbełtaj w głębokim talerzu, a do drugiego przesyp bułkę tartą. Teraz panieruj mortadelę najpierw w jajku, a później w bułce. Tę czynność wykonaj dwukrotnie.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety z mortadeli smaż z obu stron do momentu, w którym panierka ładnie się zarumieni. Na koniec odsącz kotlety dzięki ręcznika kuchennego. Te pyszności będą doskonale smakowały z dodatkiem ogórków kiszonych. Smacznego!

Oszukane schabowe mogą się też świetnie komponować z tą surówką. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału