Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

top.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Jagody zaczęły królować w kuchniach. Prawdziwym hitem z tymi sezonowymi owocami są jagodzianki lub pierogi. Nieliczni jednak znają przepis na jagodowe kopytka, które zachwycają nie tylko owocowym smakiem, ale też ciekawym, fioletowym kolorem. Wyglądają wspaniale i smakują wyśmienicie w połączeniu ze śmietaną.

Kopytka to popularny dodatek obiadowy, zwykle serwowany do pieczeni z sosem. Warto jednak odejść od klasyki i przygotować jagodowe kluseczki w wersji na słodko. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek - zrobisz je z 3 składników. Sprawdź prosty przepis i propozycje podania.

Przepis na jagodowe kopytka

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków i sól;
  • 120 g mąki ziemniaczanej;
  • 100 g jagód.

Przygotowanie:

Żeby zrobić jagodowe kopytka, na początek ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - muszą zrobić się miękkie. Gdy będą jeszcze ciepłe, to przeciśnij je przez praskę.

W kolejnym kroku przygotuj jagodowy mus: najpierw umyj i odsącz jagody, a potem zblenduj je na gładką masę. Następnie wymieszaj ją z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.

Gdy fioletowa masa ostygnie, to dosyp do niej mąkę ziemniaczaną i zacznij wyrabiać miękkie ciasto. Potem uformuj z niego cienki wałek o grubości około 2 cm i odcinaj z niego na ukos kluseczki. Kopytka układaj na tacy uprzednio obsypanej mąką.

Na koniec przejdź do gotowania jagodowych kopytek. W tym celu zagotuj wodę i dodaj do niej odrobinę soli. Wkładaj do niej kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, to po 30 sekundach wyjmij je łyżką cedzakową.

Z czym jeść jagodowe kopytka w wersji na słodko?

Jagodowe kopytka najczęściej je się z kwaśną śmietaną. Można zastąpić ją jogurtem greckim albo serkiem mascarpone. Całość warto dosłodzić cukrem lub miodem.

Doskonałą propozycją na letni deser jest podanie tych puszystych kluseczek z bitą śmietaną, którą obsypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty.

Jagodowe kopytka warto serwować także z rozgniecionym twarożkiem z miodem i wanilią. Zamiast niego możemy użyć serka waniliowego.

Wiele osób je te kluski z podsmażoną na złoto bułką tartą z masłem i cukrem. Niektórzy dodają do niej szczyptę cynamonu lub kardamonu.

Polecamy również spróbowanie jagodowych kopytek z musem owocowym. Idealnie sprawdzi się sos z jagód, borówek, malin albo porzeczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oblać je białą bądź ciemną czekoladą.

Zobacz też:

Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce

Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje

Zapomnij o oleju czy jajku. Dodaj to do ciasta na pierogi, a będzie miękkie jak chmurka

Idź do oryginalnego materiału