Idealne gofry są chrupiące i złociste oraz miękkie w środku. Wiele osób myśli, iż taki efekt możliwy jest do uzyskania tylko dzięki gofrownicy. Okazuje się jednak, iż możemy przygotować tę pyszną przekąskę bez specjalnego urządzenia. Podpowiadamy, jak to zrobić i jak przygotować najlepsze ciasto na domowe gofry.
Jak przygotować gofry nie posiadając gofrownicy?
Chcąc przygotować smaczne gofry, wcale nie musimy posiadać gofrownicy. Okazuje się bowiem, iż pierwotnie gofry były pieczone na ognisku. Jednak istnieją prostsze sposoby, aby przyrządzić ten pyszny deser w swoim domu.
Jedną z metod jest przygotowanie gofrów na patelni. Jest to najprostszy sposób, ponieważ wystarczy, iż ciasto na gofry wylejemy na środek patelni, nie rozsmarowując go na boki. Pamiętajmy, iż dobre ciasto powinno być gęste, aby nie rozpływało się jak naleśniki. Tak przygotowany placek smażymy z obu stron około 3 minut do momentu, aż będzie złocisty. Co prawda, wyglądem nie będzie on przypominał dobrze znanych nam gofrów, jednak smak będzie taki sam.
Inną opcją jest przygotowanie domowych gofrów z piekarnika. Do tego przydadzą nam się silikonowe foremki na gofry, dzięki którym zachowamy klasyczny kształt tego deseru. Wypełniamy foremki ciastem i pieczemy je przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czytaj również: Nazywają go owocem bogów. Pozwala schudnąć i wygładza skórę
Jak zrobić ciasto na gofry?
Kluczem do udanych gofrów jest przygotowanie idealnego ciasta, które nie będzie ani zbyt gęste, ani zbyt płynne. Może nam się to udać, jeżeli wykorzystamy poniższy przepis. Do zrobienia perfekcyjnego ciasta na gofry, przydadzą nam się poniższe składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g twarogu,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- ekstrakt waniliowy.
Po naszykowaniu wszystkich składników możemy zacząć robić nasze ciasto na domowe gofry. Zaczynamy od rozgniatania banana w dużej misce, aż stanie się gładką masą. Następnie dodajemy do niego twaróg i całość mieszamy do momentu, gdy składniki się połączą. Możemy do tego użyć blendera.
Kolejnym krokiem jest dodanie do miski jajek, mleka i ekstraktu waniliowego. Wszystko mieszamy. Wyciągamy drugą miską, w której łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
W ten sposób przygotowane ciasto na gofry możemy wykorzystać zarówno w gofrownicy, jak i do wyżej wymienionych sposobów na zrobienie tego deseru. Po upieczeniu podajemy gofry z ulubionymi składnikami, na przykład z owocami, polewą czy bitą śmietaną.
Zobacz też:
Kapusta kiszona jak u babci. Z tego przepisu wyjdzie najlepsza
Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon
Jesteś na diecie? Jedz to na kolację, a szybciej schudniesz