Te ciastka są obłędne!

jemywlodzi.pl 1 rok temu

Dla tych, którzy już tęsknią za Festiwalem Czekolady mamy słodką niespodziankę od Callebaut do przygotowania w domu – mega czekoladowe ciastka z prażonymi orzechami.

Tęsknicie za czekoladą? My tak, choć przez 10 dni nie robiłyśmy nic innego, tylko jadłyśmy słodkości popijając kawowymi koktajlami. Na wspomnienie tamtych chwil mamy dla was przepis, który pozwoli cieszyć się mega czekoladowymi ciastkami w domu. Recepturę przygotował dla nas mistrz cukiernictwa Kamil Szulc z Callebaut. Wykonanie naprawdę proste, a smak obłędny – to nie są ciastka, jakie piekliście do tej pory (wiem, co mówię – kilka razy upewniałam się, iż dobrze smakują)!

Koniec gadania, lecimy z przepisem, na naszym Instagramie znajdziecie również film z ich przygotowania.

Cookies z przepisu Kamila Szulca

Składniki:

  • Miękkie masło – 75 g
  • Cukier biały – 40 g
  • Cukier trzcinowy – 50 g
  • Cukier Muscovado – 35 g
  • Jedno jajko – 50 g
  • Mąka typ 450 – 300 g
  • Sól – 2 g
  • Proszek do pieczenia – 2 g
  • Wybrana Czekolada Callebaut® – 130 g
  • Prażone orzechy laskowe – 35 g

Wykonanie:

Utrzyj miękkie masło z cukrami. Dodaj jaja do połączenia masy. Dodaj suche składniki, mieszaj tylko do połączenia, na końcu dodaj czekoladę z orzechami. Odłóż masę do schłodzenia i podziel na porcje 60g. Odpiekaj cookies w temperaturze 175°C przez 10-12 minut. Od razu po wyjęciu z pieca połóż na wierzchu po kilka dropsów czekolady, tak by mogły rozpuścić się na gorącym ciastku.

Idź do oryginalnego materiału