Zbliżający się Sylwester do znakomita okazja, by przygotować dla przyjaciół czy rodziny ekstra przekąski. Po chrupiące ciasteczka z cytrusowym akcentem można sięgać w przerwie od tańca. Składają się z zaledwie 2 składników, gwałtownie się je robi i pysznie smakują. Przepis jest jasny jak słońce i poradzi sobie z nim każdy.
Domowe wypieki z ciasta francuskiego i pomarańczy znikną ze stołu w pierwszej kolejności
Każdy chciałby, żeby jego kuchenne dzieło było rozchwytywane przez gości. jeżeli przekąski znikną ze stołu przed końcem imprezy, to znaczy, iż wszystkim bardzo smakowały i musisz powtórzyć przepis. Ciasteczka z pomarańczą na pewno ulotnią się błyskawicznie i nie ma innej możliwości. Już sam ich wygląd zaciekawi twoich znajomych, a smak rozczuli ich podniebienia. Oto receptura, dzięki której domowe słodkości wyjdą przepyszne.
Przepis na kruche ciasteczka francuskie z pomarańczą
Składniki na ok. 5 porcji:
● 2 pomarańcze,
● 1 opakowanie ciasta francuskiego,
● 1 jajko,
● 3 łyżki dżemu truskawkowego.
Sposób przygotowania:
Odkrawamy 1/3 ciasta francuskiego radełkiem. Resztę ciasta kroimy w krążki lub kwadraty, a krawędzie smarujemy białkiem.
Owoce obieramy ze skórki, kroimy na plastry lub na mniejsze cząstki.
Na każdej porcji ciasta umieszczamy plaster cytrusa i na to kładziemy krążek ciasta. Sklejamy brzegi.
Ciastka przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. W temperaturze ok. 200 st. C. pieczemy deser, aż się lekko zarumieni.
Później na każdej sztuce kładziemy odrobinę dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego). Możemy też wypieki posypać jedynie cukrem pudrem. Smacznego.