Tatar ze śledzia po węgiersku to fantastyczny pomysł na potrawę wigilijną lub przystawkę imprezową. Jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Przepis pochodzi od Magdy Gessler, która przygotowała tatar ze śledzia po węgiersku dla restauracji „Łabędź” w programie Kuchenne Rewolucje. Podpowiem także, jak efektownie ułożyć tatar w warstwach dzięki pierścienia do dekoracji lub przeźroczystej salaterki.
Na święta i imprezy nie może zabraknąć przekąsek ze śledzi. Tym razem śledź w niecodziennej formie. Tatar robię podobnie do tradycyjnego, z tą różnicą, iż zamiast mięsa wołowego używam śledzia. Surowe jajko zastępuję ugotowanym. Zapraszam na sprawdzony i szczegółowo opisany przepis.
Tatar ze śledzia po węgiersku – składniki.
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g potrawy.
- 250 g śledzi (6 średnich sztuk) *
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 grzyby marynowane **
- 2 ogórki (kiszone lub konserwowe)
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula (80 g)
- 1 łyżka kaparów
Sos do tatara po węgiersku:
- łyżka miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy (ostra rosyjska)
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka suszonego imbiru lub 2 – 3 cm posiatkowanego świeżego
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- Śledzie gotowe w oleju lub w słonej zalewie. Zobacz poradnik jak moczyć śledzie. Wyjaśniam jak krok po kroku przygotować słone śledzie. Śledzie w oleju jedynie odsączam.
** Możemy użyć szlachetnych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) lub pieczarek.
Sposób wykonania tatara ze śledzia po węgiersku.
Do przygotowania tatara potrzebować będziemy piekarnika: Przed przystąpieniem do zrobienia potrawy, przeczytaj dokładnie opis. Opisuję każdą czynność, podaję zamienniki składników oraz informację na temat moczenia śledzi. Najpierw musimy mieć przygotowane śledzie. Śledzie w oleju odsączamy, a w słonej zalewie moczymy w wodzie. Koniecznie przeczytaj mój artykuł jak moczyć śledzie.
Zaraz po przygotowaniu śledzi, potrawę rozpoczynam od przygotowania sosu do tatara, który się doskonale przegryzie. W tym celu do miseczki wkładam wszystkie składniki, oprószam przyprawami i mieszam ze sobą, aż uzyskam jednolitą masę.
Papryki czerwone umieszczam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut. Wyjmuję i odstawiam do ostudzenia. Następnie usuwam skórkę i gniazdo nasienne. Kroję w kostkę około 1 – 1,5 cm.
Przygotowane wcześniej płaty śledzi kroję drobną kostkę (0,5 – 1 cm).
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Z ogórków usuwam końcówki i kroję w kostkę (około 0,5 cm). Grzyby marynowane odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Zamiast grzybów leśnych, możesz użyć marynowanych pieczarek.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucam do większej miski, wsypuje kapary i wszystko mieszam ze sobą.
Na koniec wsypuję pokrojone w drobną kostkę, ugotowane na twardo jajka. Zobacz jak poprawnie ugotować jajka na twardo, aby nie miały zielonej obwódki.
Do potrawy wlewam przygotowany sos. Całość mieszam dokładnie, ale delikatnie. Próbuję i w razie potrzeby dodaję przypraw. Celowo nie dodałam soli, gdyż śledzie same w sobie są słone. jeżeli chcesz, możesz oczywiście oprószyć solą.
Tatar ze śledzie po węgiersku odstawiam na 2 godziny do lodówki. Życzę smacznego!
Warstwowa sałatka ze śledzia po węgiersku.
Jeśli chcesz pozytywnie zaskoczyć rodzinę lub znajomych, to polecam ułożyć tatar warstwami. Do przygotowania warstwowej sałatki potrzebować będziemy pierścienia do deserów (metalowe lub plastikowe obręcze). Jest to walec bez dna o wysokości i średnicy minimum 10 cm.
Tatar ze śledzia możesz także ułożyć warstwami dzięki walcowatego pierścienia o średnicy i wysokości około 10 cm. Dzięki temu potrawa będzie bez wątpienia pięknie wyglądała na świątecznym stole lub imprezie.
W tym celu na talerz kładziemy pierścień, który wcześniej od wewnątrz smaruję olejem. Na dno wykładamy do połowy wyskości warstwę śledzi i ubijamy. Następnie umieszczamy warzywa, grzybki i ubijamy. Na wierzch układamy warstwę posiekanych jajek i ubijamy. Polewamy sosem. Zamiast polewać sosem wierzch, możesz wymieszać śledzie w sosie. Pamiętaj by każdą warstwę dokładnie ubić. Następnie wyjmujemy do góry pierścień i na talerzu otrzymujemy ułożoną warstwowo sałatkę. Identycznie postępujemy do wyczerpania składników.
Jeśli nie masz walca do deserów, to możesz ułożyć warstwy sałatki w dużej, przeźroczystej misce.