Przepis na tatar ze śledzia
czas przygotowania: 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 filety śledziowe w oleju,
- pół małej cebuli,
- 4 marynowane grzyby np. pieczarki,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub innej ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- opcjonalnie: plasterek cytryny, marynowana papryka, ostra papryczka jalapeno, szczypiorek.
Zobacz także: Fantastyczna sałatka śledziowa. Najlepszy przepis na sałatkę ze śledziami. Idealna przekąska na imprezę, święta i spotkania z bliskimi
Jak zrobić tatar ze śledzia?
- Śledzie wyjmij z oleju i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki.
- Następnie posiekaj drobno grzybki, ogórka i cebulę.
- Połącz całość, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
- Przełóż tatar do małych miseczek i nieco ugnieć - warto wyłożyć miseczki folią spożywczą, by później bez problemu przełożyć je na talerz.
- Wymieszaj śmietanę z curry i połóż odrobinę na wierzchu tatara.
- Udekoruj tatar szczypiorkiem, cytryną, marynowaną papryką lub grzybkami.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: