Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyczną przekąskę, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na karnawałowe przyjęcia i ostatki warto podać szybkie do przygotowania przekąski. Mam dla ciebie przepis na tatar ze śledzia z grzybkami, cebulką i odrobiną sosu curry. Takie danie zrobisz gwałtownie i bez problemu, na 10 minut przed wizytą gości. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na tatar śledziowy.

Przepis na tatar ze śledzia

czas przygotowania: 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju,
  • pół małej cebuli,
  • 4 marynowane grzyby np. pieczarki,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub innej ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • opcjonalnie: plasterek cytryny, marynowana papryka, ostra papryczka jalapeno, szczypiorek.

Zobacz także: Fantastyczna sałatka śledziowa. Najlepszy przepis na sałatkę ze śledziami. Idealna przekąska na imprezę, święta i spotkania z bliskimi

Jak zrobić tatar ze śledzia?

  1. Śledzie wyjmij z oleju i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki.
  2. Następnie posiekaj drobno grzybki, ogórka i cebulę.
  3. Połącz całość, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  4. Przełóż tatar do małych miseczek i nieco ugnieć - warto wyłożyć miseczki folią spożywczą, by później bez problemu przełożyć je na talerz.
  5. Wymieszaj śmietanę z curry i połóż odrobinę na wierzchu tatara.
  6. Udekoruj tatar szczypiorkiem, cytryną, marynowaną papryką lub grzybkami.

Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyc...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału