Tatar Anny Lewandowskiej to kultowa przekąska w wersji fit. Znana trenerka robi go nieco inaczej

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com


A gdyby tak zrobić pewno odstępstwo od tradycji i postawić na zdrowe odżywianie? Właśnie taką formę przygotowania posiłków od lat promuje Anna Lewandowska. Nie unika ona potraw tradycyjnych z menu kuchni polskiej, ale przygotowuje je na swój własny i zdrowy sposób. Czy tatar zrobiony inaczej jest w ogóle możliwy? Jak najbardziej!

Biorąc pod uwagę wyjątkowe polskie przysmaki, trzeba podkreślić, iż tatar zajmuje w nim naprawdę zaszczytne miejsce. Przepis na tradycyjny tatar to surowe mięso wołowe, które łączy się z popularnymi składnikami, takimi jak cebula, ogórek kiszony, kapary, musztarda, sos worcestershire, sól i pieprz. Bardzo często dodaje się tu również surowe jajka. Dzięki temu, ta popularna przekąska nabiera odpowiedniej konsystencji i smakuje obłędnie.

Tatar – kultowa przystawka kuchni polskiej

Zanim dowiesz się, jak zrobić tatara w zdrowej wersji, dobrze będzie poświęcić kilka słów temu popularnemu daniu. Tatar ma wiele regionalnych odmian i jest popularny na całym świecie. To danie wymaga jednak ostrożności w przygotowaniu, ponieważ surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie i grozić zatruciem pokarmowym. Dlatego też ważne jest, aby używać tylko świeżego, wysokiej jakości mięsa i mieć pewność, iż zostało ono adekwatnie przechowywane i przygotowane.

Tatar – Pyszności; Foto: Canva.com

Podawany jest zwykle na zimno, w towarzystwie pieczywa, ziemniaków lub sałaty. Tradycyjnie, przed podaniem tatara, jego składniki należy wymieszać, a następnie zostawić w lodówce przez około godzinę, aby smaki się przegryzły. W niektórych wersjach tatara, mięso może być zamienione na inne gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk czy krewetki.

Tatar Anny Lewandowskiej przepis – propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania

Jeśli jesteś na diecie i preferujesz zdrowe odżywanie, to przepis na tatar Ani Lewandowskiej powinien cię zaskoczyć. Receptura jest tradycyjna, ale są w niej elementy zdrowego odżywania. Tak przygotowana przystawka będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.

Składniki:

  • około 250 g polędwicy lub ligawy wołowej dobrej jakości
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • żółtko kurze
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz
  • łyżka zimnej wody
  • ogórek kiszony lub konserwowy.

Mięso na tatar – Pyszności; Foto: Pexels

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wołowiną na desce i drobno ją posiekaj. Przełóż je do miski, dodaj łyżkę zimnej wody i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie wyrób mięso.
  2. Posiekaj cebulę i szczypiorek i dodaj do mięsa razem z muszatardą i wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Z powstałej masy uformuj tatara. Na sam wierzch wyłóż żółtko.
  4. Podaj go klasycznie – z solą i pieprzem, ale istnieje wiele sposobów, aby wzbogacić jego smak. Na przykład Anna Lewandowska poleca podawanie tatara z domowymi chipsami warzywnymi, co daje danie lekkość i chrupkość. Smacznego!

Dla miłośników tradycyjnych smaków, tatara można podać z oliwkami, pieczarkami, kaparami i drobno pokrojonym ogórkiem. W zależności od upodobania, ogórek może być kiszony lub konserwowy. Wszystkie te dodatki wzbogacają smak tatara i pozwalają na dostosowanie go do indywidualnych preferencji.

Co powiesz na fioletowe tortellini? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Idź do oryginalnego materiału