„Taste of Poland” – 10 lat smaku, tradycji i wspólnoty w Jewel-Osco

tygodnikprogram.com 1 godzina temu

W miniony weekend w sklepie Jewel-Osco przy 4734 N. Cumberland Ave. w Chicago odbyła się wyjątkowa, jubileuszowa edycja wydarzenia „Taste of Poland”, które już od dziesięciu lat przybliża mieszkańcom Chicago bogactwo polskiej kuchni, kultury i tradycji.

W tym roku obchody 10-lecia „Taste of Poland” zgromadziły tłumy miłośników polskich smaków. Na odwiedzających czekały degustacje pierogów, barszczu czerwonego, wędlin, polskiego piwa Tyskie i wódki Chopin. Wśród wystawców znalazły się znane marki, takie jak Krakus, Kasia’s Pierogi, Alex’s Deli, Orzech, Loyd, Kucharek, a także inni producenci, których produkty na stałe zagościły w polonijnych domach.

Na miejscu nie zabrakło muzyki na żywo – wystąpił góralski zespół Smreki, który wprowadził wszystkich w radosny, folkowy nastrój. Kolorowe stroje krakowskie, tradycyjne przyśpiewki i taneczna energia sprawiły, iż aleje sklepu zamieniły się w mały festiwal kultury.

To wydarzenie to coś więcej niż tylko degustacja – to święto naszej tożsamości, tradycji i więzi między Polską a Chicago – podkreślił Boguś Kwaśny z Polski FM, który prowadził transmisję radiową na żywo z miejsca wydarzenia.

Nowo odremontowany sklep Jewel-Osco na Cumberland oferuje dziś setki polskich i środkowoeuropejskich produktów dostępnych przez cały rok. – To idealne miejsce na zakupy – mogę kupić zarówno codzienne produkty, jak i ulubione polskie przysmaki w jednym sklepie – mówiła z uśmiechem klientka Anna Buchowski, odwiedzająca wydarzenie z rodziną.

Wydarzenie zorganizowano z okazji Miesiąca Dziedzictwa Polskiego (Polish Heritage Month). Od dekady „Taste of Poland” jest jednym z największych przedsięwzięć promujących polskie jedzenie w amerykańskich supermarketach, a także ważnym punktem w kalendarzu chicagowskiej Polonii.

Jesteśmy dumni, iż możemy co roku przybliżać naszym klientom autentyczne polskie produkty i kulturę – powiedziała Erlinda Partida, menedżerka sklepu Jewel-Osco. – Jubileuszowa edycja pokazała, jak jedzenie potrafi łączyć ludzi i budować wspólnotę ponad pokoleniami.

Idź do oryginalnego materiału