Tarta ze szpinakiem na obiad. Prosty przepis na nadzienie z fetą i czerwoną cebulą. Smakowite danie we francuskim stylu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/peteers/zdjęcie ilustracyjne


Tarta ze szpinakiem to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. najważniejsze jest zrobienie delikatnego ciasta kruchego i wypełnienie go nadzieniem ze szpinaku i fety. Dodatkowej ostrości dodadzą plastry czerwonej cebuli. Zobacz przepis na tartę ze szpinakiem, którą można zrobić niemal przez cały rok.

Tarta ze szpinakiem – prosty przepis

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g ciasta kruchego

Skorzystaj z naszego przepisu, zmniejszając ilość cukru i dodając szczyptę soli:

Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Uda się za każdym razem

Kruche ciasto to wyjątkowo pyszny wypiek, który potrafi jednak przysporzyć nieco trudności, np. nie da się go zagnieść, rozpada się, a po pieczeniu jest twarde i zakalcowate. Jest na to dobry sposób!…

Katarzyna Puczyńska

Farsz ze szpinaku:

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 200 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 jajka,
  • 10 g śmietany 18%.

Do smaku:

  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić tartę ze szpinakiem?

  1. Schłodzone ciasto kruche należy cienko rozwałkować i ułożyć w ceramicznej lub metalowej formie do tarty.
  2. Na wierzchu należy ułożyć papier do pieczenia, wysypać groch lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 10 minut.
  3. Następnie należy zdjąć papier do pieczenia razem z grochem i piec jeszcze 5 minut.
  4. W czasie, gdy ciasto kruche się podpieka, trzeba zacząć robić farsz ze szpinaku.
  5. Na patelni o grubym dnie trzeba rozpuścić masło i podsmażyć pokrojony w średnie plastry czerwoną cebulę, czosnek i zamrożony szpinak.
  6. Całość należy smażyć, aż liście mrożonego szpinaku pozbawi się wody.
  7. Patelnię ze szpinakiem należy odstawić do wystudzenia.
  8. Jajka należy rozkłócić w szklance i dodać do ostudzonego szpinaku.
  9. Następnie trzeba dodać fetę i dokładnie wymieszać nadzienie do tarty szpinakowej.
  10. Kolejnym krokiem jest doprawienie szpinaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Masę szpinakową trzeba wylać na podpieczony spód z kruchego ciasta.
  12. Tartę ze szpinakiem trzeba piec przez 20-25 minut w 180° Celsjusza.

Czy można zrobić dzień wcześniej ciasto na tartę?

Planując rodzinne spotkania lub imprezę w gronie przyjaciół warto rozplanować sobie najważniejsze prace. Zachęcamy, aby dzień wcześniej upiec spody z kruchego ciasta i tuż przed przyjściem gości wypełnić je wybranym farszem. Dzięki temu skrócicie sobie pracę w dniu rodzinnych odwiedzin, a goście będą cieszyć się gorącym posiłkiem.

Pozostałe składniki do tarty

Domowa tarta ze szpinakiem to prawdziwe pole do popisu. Do farszu można dorzucić różnorodne składniki. Wśród nich są pokrojone plastry suszonych pomidorów, plastry mozzarelli, a miłośnicy mięsa mogą dorzucić grillowanego kurczaka. Dla zwiększenia kremowości farszu można zaprawić je łyżką mascarpone.

Z czym podawać tartę ze szpinakiem?

Upieczona tarta ze szpinakiem może być przed podaniem posypana uprażonymi pestkami słonecznika lub polana sosem czosnkowym. Weganie, zamiast sera mogą dodać wędzone tofu, które nada wyrazistości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału