Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Zapraszam na moją ulubioną tartę ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie beszamelowym lub śmietanowym. Te smaki pasują do siebie idealnie. To świetny pomysł na syty i smaczny obiad. Zapraszam na sprawdzony przepis krok po kroku wraz z obszerną fotorelacją.

Moja tarta jest bardzo sycąca i pięknie wygląd na stole. Domownicy nie mogą się doczekać, aż lekko ostygnie, by można ją pokroić. W przepisie podaję łatwiejszą wersję z sosem śmietanowym oraz dla doświadczonych z sosem beszamelowym.

Jeśli nie mam czasu w taką tartę, to robię ekspresową tartę na cieście francuskim z warzywami.

Składniki na tartę:

Moja szklanka to pojemność 250 ml.
Podane składniki są na foremkę do tarty o średnicy 26 cm (powierzchnia 530 cm2). jeżeli masz dużą foremkę o średnicy 31 cm (powierzchnia 755 cm2), to pomnóż składniki x 1,4.

Ciasto

  • 220 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko (rozmiar L) prosto z lodówki
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżka ulubionych ziół suszonych np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • dodatkowo oliwa lub masło do wysmarowania formy oraz tłuszcz (np smalec gęsi) do obsmażenia kurczaka

Farsz

  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub mieszanki np: słodkiej papryki, oregano, bazylii i ziół prowansalskich
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku
  • 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • do posypania wierzchu tarty 100 g sera żółtego (np mozzarella)

Do wyboru sos beszamelowy lub łatwiejszy śmietanowy

Sos beszamelowy

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • po szczypcie: gałki muszkatołowej oraz soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • dodatkowo 50 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

Sos śmietanowy

  • 50 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • łyżeczka bazylii lub oregano
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób wykonania tarty ze szpinakiem i kurczakiem

Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, rondelka, formy do tarty o średnicy około 26 cm.

Krok 1 – zagniatam kruche ciasto

Do miski przesiewam mąkę. Dodaję posiekane nożem zimne masło. Wbijam jajko i wlewam 1 łyżkę zimnej wody. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz czarny oraz łyżkę ulubionych ziół.

Wszystko zagniatam dłońmi, aż otrzymam jednolite ciasto. Gdy zachodzi potrzeba, to dodaję drugą łyżkę wody. Kruche ciasto formuję w kulę, zawijam w woreczek foliowy i umieszczam do lodówki na 20 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, umieść ciasto na 5 minut do zamrażalki.

Krok 2 – podsmażam farsz

Pierś kurczaka kroję w 1,5 cm kostkę i obtaczam w ulubionych przyprawach.
Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam.
Świeży szpinak płuczę w wodzie i osuszam. Mrożonego nie rozmrażam wcześniej.

Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i na dużym ogniu obsmażam z każdej strony kawałki kurczaka łącznie przez około 3 minuty, aż się podsmaży. Kurczaka przekładam na talerz.

Następnie na tłuszcz po kurczaku wrzucam drobno posiekany czosnek i szpinak (świeży lub mrożony). Całość mieszam ze sobą i oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na niedużym ogniu duszę pod przykryciem przez około 5 minut i co jakiś czas mieszam. Zdejmuję z ognia.

Krok 3 – piekę ciasto na spód tarty

Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C.

Dno i brzegi foremki do tarty smaruję masłem lub olejem. Następnie schłodzone w lodówce ciasto równomiernie wykładam na dno i brzegi formy do tarty. Najlepiej jest rozwałkować wałkiem na średnicę większą od foremki i wygnieść palcami. Nadmiar ciasta usuwam. Za pomocą widelca nakłuwam spód. Dzięki temu nie powstaną pęcherze powietrza podczas pieczenia.

Foremkę z kruchym ciastem umieszczam na środkową półkę piekarnika. Piekę w temperaturze 190 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 15 – 20 minut, aż wierzch sie lekko zarumieni. Upieczony spód wyjmuję ostrożnie z piekarnika i odstawiam do ostudzenia.

Krok 4 – sos do tarty

Do tarty pasuje bardzo łatwy w zrobieniu sos śmietanowy lub nieco trudniejszy beszamel. Poniżej podaję sposób wykonania obu wersji.

Metoda 1 – sos śmietanowy
Do miski wbijam jajka i rozbełtuję dzięki widelca lub trzepaczki. Następnie wlewam śmietanę 18% i wsypuję 50 g startego sera żółtego. Doprawiam solą, pieprzem, oregano (bazylią) oraz słodką papryką. Możesz też dodać do smaku zmieloną gałkę muszkatołową oraz drobno posiekany ząbek czosnku lub granulowany.

Wszystko mieszam, aż otrzymam jednolitą konsystencję. Odstawiam, aby smaki się przegryzły i zabieram się do pieczenia.

Metoda 2 – sos beszamelowy
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło. Gdy zacznie się pienić, wsypuję mąkę łyżka po łyżce i mieszam intensywnie dzięki trzepaczki lub drewnianej łyżki. Cały czas mieszam i podgrzewam na średnim ogniu przez około 2 minuty, aż zasmażka się zazłoci, ale nie zarumieni. Bardzo ważne jest, aby cały czas mieszać i nie dopuścić do powstania grudek.

Nie zdejmuję z ognia i do zasmażki stopniowo wlewam mleko. Cały czas mieszam dzięki trzepaczki i nie doprowadzam do wrzenia. Podgrzewam i mieszam przez około 5 – 8 minut, aż otrzymam aksamitnie gładki sos. Czas podsmażania zależy przede wszystkim od szerokości rondelka. jeżeli otrzymasz grudki w sosie, to przeciśnij przez sito i wymieszaj.

Pod koniec oprószam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Możesz też dodać oregano, słodką paprykę lub curry. Wkrótec dodam na bloga dokładny opis wykonania sosu beszamelowego oraz moje wskazówki.

Gotowy sos beszamelowy mieszam ze startym serem.

Krok 5 – wypełniam tartę farszem, zalewam sosem i piekę

Na upieczony spód ciasta wykładam farsz z kurczakiem i szpinakiem. Wrzucam także pokrojone kawałki suszonych pomidorów.

Wszystko zalewam przygotowanym sosem (beszamelowy lub śmietankowy). Najlepiej jest, aby sos przykrył składniki farszu.

Wierzch posypuję startym serem żółtym. Możesz też dodać kawałki sera typu feta.

Tak przygotowaną tartę ze szpinakiem i kurczakiem umieszczam na środkową półkę nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 25 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem smakuje najlepiej na gorąco. Zanim jednak pokroisz, odczekaj kilka minut, aby lekko ostygła. Wówczas lepiej się kroi.
Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału