Tarta z solonym karmelem. Dosłownie nic nie pobije jej smaku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przygotowanie tarty - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Home Cooking Adventure


Solony karmel to składnik, który ma naprawdę szerokie grono wielbicieli. Jest w pączkach, w lodach, a coraz częściej również w ciastach. Postanowiliśmy w związku z tym, zaprezentować ci jedną inspirację. To tarta z solonym karmelem. Ten niebiańsko pyszny deser przygotujesz w parę chwil.

Tarta z solonym karmelem – słodkie dzieło sztuki

Przygotowanie tego właśnie ciasta sprawi, iż już na zawsze pokochasz słony karmel. Tartę należy uznać za bardzo proste w przygotowaniu ciasto. W takim wydaniu, z pewnością nie miałeś jeszcze okazji spróbować. W związku z tym, iż jest karnawał i zbliża się tłusty czwartek, to możesz zaszaleć i upiec właśnie takie ciasto. Tarta z solonym karmelem idealnie sprawdzi się w przypadku wizyty gości lub po prostu wtedy, gdy będziesz miał ochotę na coś słodkiego. Niektórzy potwierdzają, iż to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jedli w swoim życiu. A jakie będą twoje odczucia? Przekonaj się, iż naprawdę warto!

Przygotowanie tarty – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Home Cooking Adventure

Jak przygotować tartę z solonym karmelem?

Lista składników, jak i sam proces przygotowania takiej tarty, nie są zbyt skomplikowane. Efekt końcowy cię zaskoczy i już zawsze będziesz chciał piec tego typu ciasta. Zobacz, jakie to smaczne!

Składniki na spód:

  • 30 g mielonych migdałów
  • 160 g mąki
  • 50 g cukru
  • 30 g kakao
  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody.

Składniki na karmel i polewę:

  • 100 g wody
  • 300 g cukru
  • 70 g masła
  • 120 g śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka soli
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • śmietanka 30 proc. – 120 g.

Sposób przygotowania:

Tarta z solonym karmelem to pomysł na naprawdę smaczny deser. Rozpocznij od połączenia w misce mąki, migdałów, soli, cukru i kakao. Dodaj masło i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki i wbij jajko, dodaj aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj. Wlej lodowatą wodę i wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie, oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto na nieco większy kształt niż wybrana forma. Następnie przełóż je do formy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.

Tarta z karmelem – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Home Cooking Adventure

Po wyjęciu z lodówki, nakłuj ciasto widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut, aż tarta nabierze złocistego koloru. Następnie ostudź ciasto i wyjmij je z formy. Czas na przygotowanie karmelu. W tym celu, w rondelku połącz ze sobą wodę z cukrem i gotuj aż cukier całkowicie się roztopi i masa nabierze złotego koloru. Zdejmij na chwilę z ognia, dodaj śmietankę i postaw rondelek z powrotem na palniku z małym ogniem. Gotuj przez 2 minuty, przez cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, ostudź i następnie wylej na spód tarty.

Schładzaj ciasto przez około 5 godzin. Przygotuj teraz polewę czekoladową. Podgrzej w rondelku śmietankę. Zdejmij go z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj i wylej polewę na ciasto. Wstaw ponownie do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem, dobrze jest posypać wierz ciasta solą gruboziarnistą.

A co powiesz na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału