Tarta Tatin to klasyka francuskich wypieków. Zobacz na filmie, jak ją przygotować. Przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Tarta Tatin to rodzaj popularnej francuskiej tarty z jabłkami. Smakuje przepysznie i kusząco pachnie karmelem. Mam dla ciebie prosty przepis na ten smakołyk. Zrobisz i upieczesz całość na jednej patelni. Gwarantuję, iż smak tego ciasta cię zachwyci. Przekonaj się i wypróbuj przepis na Tartę Tatin, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami.

Najlepsze ciasto z jabłkami

Masz ochotę na pyszne ciasto z jabłkami? Polecam francuską Tartę Tatin. To przepyszny wypiek, którego nazwa pochodzi od nazwiska właścicielki francuskiego Hotelu Tatin, gdzie podaną ją po raz pierwszy. w tej chwili przygotowuje się taką tartę na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić ją w zbliżonej do klasycznej wersji. Całość wykonuje się i piecze na jednej patelni. Miękkie pokryte karmelem jabłka cudownie kontrastują z kruchym, maślanym ciastem. Musisz spróbować!

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną Tartę Tatin.

Przepis na ciasto z jabłkami — Tarta Tatin

czas przygotowania: ok. 1 godzina
poziom trudności: łatwy

To ciasto to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak zrobić francuską Tartę Tatin. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,

karmelizowane jabłka:

  • ok. 5-6 jabłek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła.

Szarlotka sypana to proste i przepyszne ciasto, Zobacz przepis

Szarlotka sypana to przepis, który pokochasz od pierwszego gryza. Pyszne jabłka, pachnące cynamonem, a do tego wyśmienite kruche ciasto, które nie wymaga zagniatania czy ucierania mikserem. Składniki…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić Tartę Tatin z jabłkami?

  1. Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć kruche ciasto.
  3. Schowaj ciasto do lodówki na około 30 minut.
  4. Jabłka umyj obierz. Pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier.
  6. Gdy masło z cukrem zaczną bulgotać, włóż jabłka okrągłą stroną do dołu.
  7. Zmniejsz ogień i smaż, aż jabłka zmiękną, a masło z cukrem nabiorą karmelowego koloru.
  8. Zimne ciasto rozwałkuj na kształt patelni.
  9. Połóż ciasto na karmelizowanych jabłkach. dzięki łyżki dociśnij brzegi ciasta w dół.
  10. Wstaw patelnię do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
  11. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, odwróć je do góry nogami, pomagając sobie dużym półmiskiem lub talerzem — uważaj, karmel jest gorący, najlepiej załóż rękawice kuchenne.

Tarta Tatin to klasyka francuskich wypieków. Zobacz na filmi...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału