Najlepsze ciasto z jabłkami
Masz ochotę na pyszne ciasto z jabłkami? Polecam francuską Tartę Tatin. To przepyszny wypiek, którego nazwa pochodzi od nazwiska właścicielki francuskiego Hotelu Tatin, gdzie podaną ją po raz pierwszy. w tej chwili przygotowuje się taką tartę na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić ją w zbliżonej do klasycznej wersji. Całość wykonuje się i piecze na jednej patelni. Miękkie pokryte karmelem jabłka cudownie kontrastują z kruchym, maślanym ciastem. Musisz spróbować!
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną Tartę Tatin.
Przepis na ciasto z jabłkami — Tarta Tatin
czas przygotowania: ok. 1 godzina
poziom trudności: łatwy
Składniki:
ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru,
- 3 żółtka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
karmelizowane jabłka:
- ok. 5-6 jabłek,
- 150 g cukru,
- 100 g masła.
Szarlotka sypana to proste i przepyszne ciasto, Zobacz przepis
Szarlotka sypana to przepis, który pokochasz od pierwszego gryza. Pyszne jabłka, pachnące cynamonem, a do tego wyśmienite kruche ciasto, które nie wymaga zagniatania czy ucierania mikserem. Składniki…
Jak zrobić Tartę Tatin z jabłkami?
- Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
- Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć kruche ciasto.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka umyj obierz. Pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier.
- Gdy masło z cukrem zaczną bulgotać, włóż jabłka okrągłą stroną do dołu.
- Zmniejsz ogień i smaż, aż jabłka zmiękną, a masło z cukrem nabiorą karmelowego koloru.
- Zimne ciasto rozwałkuj na kształt patelni.
- Połóż ciasto na karmelizowanych jabłkach. dzięki łyżki dociśnij brzegi ciasta w dół.
- Wstaw patelnię do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
- Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, odwróć je do góry nogami, pomagając sobie dużym półmiskiem lub talerzem — uważaj, karmel jest gorący, najlepiej załóż rękawice kuchenne.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: