Klasyczna tarta cytrynowa – przepis dla fanów rozmarynu
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Krem cytrynowy:
- 2 cytryny,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 140 g cukru kryształu,
- 70 g masła,
- 5 g suszonego rozmarynu,
- opcjonalnie: 50 g serka mascarpone.
Beza:
- 4 białka jajek (pozostałe po oddzieleniu od żółtek),
- 150 g cukru,
- 10 g mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić tartę cytrynową?
Przygotowanie:
Na stolnicy trzeba przesiać mąkę pszenną, dodać zimne masło i posiekać je dokładnie nożem.
Następnie przychodzi czas na dodanie żółtek, cukru i szczypty soli.
Składniki na ciasto należy ponownie posiekać nożem i całość zagnieść zwartą kulę kruchego ciasta.
Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie trzeba przygotować lemon curd aromatyzowany rozmarynem.
Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na podstawowy lemon curd do ciast i deserów.
Po wystudzeniu można wymieszać krem z mascarpone.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę.
Spód nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i groch.
Kruche ciasto podpiecz w temperaturze 180° Celsjusza przez 10 minut. Następnie należy dopiec przez kolejne 10-15 minut bez obciążenia i do zarumienienia ciasta.
Ciasto na tartę należy odstawić do wystudzenia.
Z białek i cukru należy ubić sztywną pianę. W międzyczasie należy powoli wsypać mąkę ziemniaczaną.
Na kruchym spodzie należy wyłożyć krem cytrynowy i przy pomocy łyżki rozprowadzić bezę. Estetyczne wzory, można także zrobić, korzystając z rękawa cukierniczego.
Tartę cytrynową z bezą należy podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza bez termoobiegu przez około 15 minut.
Tarta cytrynowa z mascarpone jest gotowa, gdy beza jest apetycznie zarumieniona.
Czytaj także: Tarta limonkowa bez pieczenia. Najprostszy przepis na key lime pie
Sposób podania
Tartę cytrynową można podawać z lodami bazyliowymi albo z dodatkiem lawendy. Do dekoracji bezy można użyć startej skórki z cytryny, limonki lub pomarańczy. Innym ziołem, które może wzmocnić korzenny smak cytryny, jest dobrze znany tymianek. Ponadto tarta cytrynowa świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: