Tarta cytrynowa na deser. Przepis na słoneczne ciasto dla fanów cytrusów. Dodaj szczyptę popularnej przyprawy, a będzie jeszcze smaczniejsza

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/wiktory/zdjęcie ilustracyjne


Tarta cytrynowa to prawdziwy rarytas. Znakomicie łączy kwaśny smak owoców ze słodyczą kruchego ciasta. Intensywnie żółty kolor będzie ozdobą nie tylko wielkanocnego stołu. Zaskakującą przyprawą, która podkreśli smak tarty cytrynowej, jest suszony rozmaryn. Można też użyć ekstraktu rozmarynowego, choć jest trudniej dostępny. Zobacz przepis na apetyczną tartę cytrynową.

Klasyczna tarta cytrynowa – przepis dla fanów rozmarynu

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 140 g cukru kryształu,
  • 70 g masła,
  • 5 g suszonego rozmarynu,
  • opcjonalnie: 50 g serka mascarpone.

Beza:

  • 4 białka jajek (pozostałe po oddzieleniu od żółtek),
  • 150 g cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić tartę cytrynową?

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy trzeba przesiać mąkę pszenną, dodać zimne masło i posiekać je dokładnie nożem.

  2. Następnie przychodzi czas na dodanie żółtek, cukru i szczypty soli.

  3. Składniki na ciasto należy ponownie posiekać nożem i całość zagnieść zwartą kulę kruchego ciasta.

  4. Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

  5. W międzyczasie trzeba przygotować lemon curd aromatyzowany rozmarynem.

    Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na podstawowy lemon curd do ciast i deserów.

  6. Po wystudzeniu można wymieszać krem z mascarpone.

  7. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę.

  8. Spód nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i groch.

  9. Kruche ciasto podpiecz w temperaturze 180° Celsjusza przez 10 minut. Następnie należy dopiec przez kolejne 10-15 minut bez obciążenia i do zarumienienia ciasta.

  10. Ciasto na tartę należy odstawić do wystudzenia.

  11. Z białek i cukru należy ubić sztywną pianę. W międzyczasie należy powoli wsypać mąkę ziemniaczaną.

  12. Na kruchym spodzie należy wyłożyć krem cytrynowy i przy pomocy łyżki rozprowadzić bezę. Estetyczne wzory, można także zrobić, korzystając z rękawa cukierniczego.

  13. Tartę cytrynową z bezą należy podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza bez termoobiegu przez około 15 minut.

  14. Tarta cytrynowa z mascarpone jest gotowa, gdy beza jest apetycznie zarumieniona.

Czytaj także: Tarta limonkowa bez pieczenia. Najprostszy przepis na key lime pie

Sposób podania

Tartę cytrynową można podawać z lodami bazyliowymi albo z dodatkiem lawendy. Do dekoracji bezy można użyć startej skórki z cytryny, limonki lub pomarańczy. Innym ziołem, które może wzmocnić korzenny smak cytryny, jest dobrze znany tymianek. Ponadto tarta cytrynowa świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału