Drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Umiejętności skierowanym do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w zawodach gastronomicznych, zajęła młodzież z Zespołu Szkół numer 1 imienia księdza kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu.
W pierwszym etapie zmagań komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich dokonała selekcji uczestników spośród kilkudziesięciu drużyn zgłoszonych z całej Polski. Podczas finału, który miał miejsce 12 grudnia, w Tarnowie, osiem ekip, w tym drużyna z „Prymasówki”, zaprezentowało swoje umiejętności na żywo, przed komisją konkursową.
Bartłomiej Rodzeń, Karolina Ślęzak i Jakub Walos, z trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego „Prymasówki”, w ramach zadania konkursowego przygotowali kurczaka kukurydzianego na stół wigilijny wraz z produktami regionalnymi i sezonowymi.
Uczniowie, na wykonanie pięciu porcji potrawy mieli półtorej godziny. Opowiada Bartłomiej Rodzeń.
Opiekunką uczniów z „Prymasówki” była Małgorzata Tomczyk, kierowniczka szkolenia praktycznego w Zespole Szkół numer 1 w Tarnobrzegu.
Organizatorem konkursu „Smakuj Przyszłość z BCU” było Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie.
Konkurs ma na celu rozwijanie kompetencji zawodowych młodzieży, sprawdzenie umiejętności kulinarnych i kelnerskich uczniów, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań w branży gastronomicznej i kelnerskiej.