Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Chinach, ale i w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Na pozór ich przygotowanie wydawać może się trudne, ale z naszym przepisem poradzi sobie każdy!
Jak zrobić sajgonki?
Sajgonki z mięsem mielonym to jedna z odmian tzw. spring rollsów, która ma postać naleśników przygotowywanych z papieru ryżowego. Są one zwijane tak, jak nasze klasyczne krokiety. Możemy również przygotować je w wersji wegetariańskiej, wyłącznie z dodatkiem warzyw lub z tofu. Dużą popularnością w azjatyckich krajach cieszą się także sajgonki z krewetkami. Sajgonki możemy zaserwować zarówno w wersji niesmażonej tzw. surowej, która jest mniej kaloryczna i zdrowsza, jak i w wersji smażonej, wówczaa będą chrupiące.
Czytaj także: Domowe sushi z foremki do lodu w 3 odsłonach
Sajgonki – przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 gramów mielonego mięsa
- opakowanie papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 200 gram makaronu ryżowego cienkiego np. vermicelli
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- 1 cebula
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Cebulę i marchewkę kroimy w paski, a następnie dodajemy do mięsa. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy go do mięsa z warzywami. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do garnka nalewamy ciepłą wodę, która posłuży nam do moczenia papieru ryżowego.
- Bierzemy pierwszy płat papieru, moczymy go, aż stanie się delikatnie lepki i rozkładamy na płaskim blacie. Farsz nakładamy na środek papieru i zawijamy go tak, jak gołąbki. Tak postępujemy aż do momentu, gdy wykorzystamy cały farsz.
- Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Oleju musi być na tyle, aby sajgonki mogły w nim „pływać”. Gdy olej się rozgrzeje, ostrożnie zanurzamy w nim sajgonkę i smażymy do momentu, aż zbrązowieje. Ostrożnie wyjmuje i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia. Smacznego!
Przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: