Z pewnością zdarza ci się dość często przygotować nadmiar jedzenia. Co robisz w takim przypadku? Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zamrożenie tych produktów. Okazuje się, iż jest to możliwe i skuteczne, ale nie w każdym przypadku. Czy wiesz, jakiego jedzenia nie zamrażać? jeżeli to zrobisz, to te produkty i tak nadadzą się już tylko do wyrzucenia.
Jakiego jedzenia nie zamrażać?
Mrożenie produktów to metoda praktykowana w praktycznie każdej kuchni. W ten sposób nie marnujesz pożywienia i oszczędzasz czas. Bo wystarczy, iż odmrozisz i następnie podgrzejesz konkretne danie i w parę chwil możesz cieszyć się swoim ulubionym posiłkiem, bez konieczności spędzania kilku godzin przy gotowaniu. Mrożenie przedłuża trwałość produktów i zapobiega wyrzucaniu jedzenia do kosza. Pamiętaj jednak, iż nie jest to możliwe w każdym przypadku. Jakiego jedzenia nie zamrażać? Lista produktów jest dość obszerna.
Zamrażarka – Pyszności; Foto Canva.com
Najważniejszą zasadą, którą warto wziąć sobie do serca, jest unikanie mrożenia produktów smażonych. Po rozmrożeniu, takie danie traci swoje walory smakowe i najczęściej rozpada się, tracąc swój estetyczny wygląd. Olej roślinny, który wykorzystujesz do przygotowania takich dań ma niższą temperaturę zamrażania niż woda, dlatego nie zahamujesz w ten sposób procesu psucia się takiej żywności. Dodatkowo, pamiętaj, iż po rozmrożeniu żywności smażonej, istnieje duże prawdopodobieństwo, iż nabawisz się biegunki i bólu brzucha.
Lista produktów, których nie należy zamrażać
Analizując to, jakiego jedzenia nie zamrażać, można dojść do wniosku, iż lista produktów jest zdecydowanie dłuższa. Ich zamrożenie spowoduje, iż po rozmrożeniu i tak nadadzą się one do wyrzucenia. Dlatego dobrze jest unikać tego typu praktyk, by zaoszczędzić czas, pieniądze i miejsce w zamrażarce. jeżeli planujesz zamrozić któryś z produktów z poniższej listy, to nie popełniaj tego błędu. Najlepiej będzie, jeżeli spożyjesz go od razu.
Najważniejsze produkty, których nie należy zamrażać, to:
- napoje gazowane
- jajka
- śmietana
- serki homogenizowane
- ciasta z budyniem
- konserwy rybne
- kiełki
- ugotowany ryż i makaron
- majonez
- frytki z piekarnika
- soczyste owoce.
Produkty, które poddajesz mrożeniu, powinny być odpowiednio zapakowane. Unikaj też takich praktyk, jak ponowne zamrażanie już wcześniej rozmrożonej żywności. Takie metody mogą doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego.
Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami: