Robert Makłowicz już nieraz zachwycał nas swoim niekonwencjonalnym podejściem do potraw, o których myśleliśmy, iż wiemy już wszystko. Tym razem słynny krytyk kulinarny pokazał swój przepis na sernik ziemniaczany.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Pojawia się na każdym rodzinnym spotkaniu, bo w przeciwieństwie do innych słodkości, jest kochany dosłownie przez wszystkich. Czy ktoś oprze się dobrze wykonanemu sernikowi? Wątpimy!
sernik ziemniaczany – Pyszności; foto: Canva
To ciasto stało się też powodem zażartej „kulinarnej wojny ideologicznej”. A adekwatnie to te wszystkie internetowe dyskusje, których świadkami byliśmy, dotyczyły nie samego sernika, ale potencjalnie użytych do jego przygotowania rodzynek. Wzorem Roberta Makłowicza nie będziemy wchodzić w sam środek tych dysput. Zamiast tego chcemy ci pokazać, jak ten sławny krytyk kulinarny przygotowuje sernik z dodatkiem… ziemniaków.
Pytanie brzmi tylko: czy stoimy u zarania nowego zatargu kulinarnego? Być może już niedługo czekają nas ankiety dotyczące nie obecności rodzynek w serniku, ale ziemniaków? Pożyjemy — zobaczymy. A tymczasem łap przepis na sernik ziemniaczany od samego Makłowicza.
Sernik ziemniaczany według Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g cukru pudru
- 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 żółtek
- 4 białka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 cytryna
- masło i bułka tarta do tortownicy
Sposób przygotowania:
sernik ziemniaczany – Pyszności; foto: Canva
Twaróg zmiel. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i ziemniaki zmiksuj ze sobą. Kiedy konsystencja składników stanie się jednolita, dodaj do nich jeszcze trochę starej skórki z cytryny, mąkę i zmielony twaróg. Całość dokładnie wymieszaj.
Białka i szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodaj ją do przygotowanej masy i delikatnie połącz składniki łyżką.
Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Sernik ziemniaczany piecz przez godzinę, a następnie wystudź. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Skoro o odchodzeniu od kulinarnych schematów mowa, rzuć okiem na ten przepis na spaghetti z parówkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.