Takiego dodatku do popularnego ciasta jeszcze nie widziałeś. Robert Makłowicz pokazał, jak przyrządza sernik ziemniaczany.

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva


Robert Makłowicz już nieraz zachwycał nas swoim niekonwencjonalnym podejściem do potraw, o których myśleliśmy, iż wiemy już wszystko. Tym razem słynny krytyk kulinarny pokazał swój przepis na sernik ziemniaczany.

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Pojawia się na każdym rodzinnym spotkaniu, bo w przeciwieństwie do innych słodkości, jest kochany dosłownie przez wszystkich. Czy ktoś oprze się dobrze wykonanemu sernikowi? Wątpimy!

sernik ziemniaczany – Pyszności; foto: Canva

To ciasto stało się też powodem zażartej „kulinarnej wojny ideologicznej”. A adekwatnie to te wszystkie internetowe dyskusje, których świadkami byliśmy, dotyczyły nie samego sernika, ale potencjalnie użytych do jego przygotowania rodzynek. Wzorem Roberta Makłowicza nie będziemy wchodzić w sam środek tych dysput. Zamiast tego chcemy ci pokazać, jak ten sławny krytyk kulinarny przygotowuje sernik z dodatkiem… ziemniaków.

Pytanie brzmi tylko: czy stoimy u zarania nowego zatargu kulinarnego? Być może już niedługo czekają nas ankiety dotyczące nie obecności rodzynek w serniku, ale ziemniaków? Pożyjemy — zobaczymy. A tymczasem łap przepis na sernik ziemniaczany od samego Makłowicza.

Sernik ziemniaczany według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • masło i bułka tarta do tortownicy

Sposób przygotowania:

sernik ziemniaczany – Pyszności; foto: Canva

Twaróg zmiel. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i ziemniaki zmiksuj ze sobą. Kiedy konsystencja składników stanie się jednolita, dodaj do nich jeszcze trochę starej skórki z cytryny, mąkę i zmielony twaróg. Całość dokładnie wymieszaj.

Białka i szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodaj ją do przygotowanej masy i delikatnie połącz składniki łyżką.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Sernik ziemniaczany piecz przez godzinę, a następnie wystudź. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Skoro o odchodzeniu od kulinarnych schematów mowa, rzuć okiem na ten przepis na spaghetti z parówkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału