Przełom czerwca i lipca to moment, w którym sezon na bób rozkręca się coraz bardziej. To popularne sezonowe warzywo staje się coraz tańsze, a młody bób jest najlepszy na świecie. To dobry moment, by poznać przepisy na dania z bobu. Jedną z opcji, której powinieneś spróbować jest przygotowanie bobu według receptury siostry Anastazji. Jak go zrobić i w czym dokładnie tkwi wyjątkowość tego dania?
Lato obfituje w wiele smaków. Największą popularnością cieszą się przede wszystkim najsmaczniejsze owoce i sezonowe warzywa. A skoro o nich mowa, to warto w tym miejscu podkreślić, iż rozpoczyna się właśnie sezon na bób. Już kilkukrotnie pokazaliśmy, iż można go przygotować na kilka ciekawych sposobów. Tomasz Strzelczyk poleca makaron z bobem, a siostra Anastazja bób przygotowany z nietypowym dodatkiem.
W czym tkwi wyjątkowość bobu z przepisu siostry Anastazji?
Bób to smaczne i sycące warzywo strączkowe, które wyróżnia się charakterystycznym aromatem i smakiem. Podobnie jak brukselka, jest warzywem, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Niezależnie od preferencji, bób jest niezwykle aromatyczny choćby w prostych wariantach, gotowany z odrobiną masła i soli.
Do przepisu siostry Anastazji staraj się wybrać młodą odmianę bobu – Pyszności
Sprawdź: Bób śmierdzi starą skarpetą? Dodaj ten składnik i zapomnij o przykrym zapachu
Można z niego przygotować warzywne pasty, smarowidła, wegańskie gulasze, a także farsze do krokietów lub naleśników. Siostra Anastazja, znana ze smacznych przepisów na dania i ciasta, ma w swoim repertuarze również doskonałe danie z bobu. Dodaje do niego pewien składnik, który sprawia, iż smakuje wyjątkowo znakomicie. A są to grzyby, które nadają mu naprawdę wyjątkowego aromatu. Powinieneś przetestować tę właśnie opcję, szczególnie teraz, gdy rozkręca się sezon na bób!
Bób z grzybami przepis – jak robi go siostra Anastazja?
Aby przygotować bób z grzybami, wystarczy mieć pod ręką głęboki garnek. Ważne jest, aby wybierać jak najmłodsze okazy bobu. Gotuje się on zdecydowanie szybciej niż starsza odmiana. Co więcej, można go również spożywać wraz z łupiną. To właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych i błonnika, które są niezbędne dla prawidłowego trawienia i metabolizmu.
Składniki:
- 1 kg dowolnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
- około 1 kg bobu,
- 2 łyżki tłuszczu,
- cebula,
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany,
- sól i pieprz.
Możesz wykorzystać dowolny rodzaj grzybów – Pyszności
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie.
- Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na tłuszczu i następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby.
- Podlej wodą lub wywarem i duś do miękkości.
- Odcedź bób i dodaj go do grzybów. Zapraw śmietaną, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Przełóż całość do dobrze nagrzanego piekarnika na kilka minut, by bób przeszedł smakiem grzybów.
- Podaj na ciepło, jako dodatek do makaronu lub jako ciepłą przekąskę. Smacznego!