
Przygotowanie świątecznych dań, które dogodzą całej rodzinie, wydaje się trudne do osiągnięcia, ale z rzetelnymi przepisami gotowanie będzie czystą satysfakcją. jeżeli poszukujesz inspiracji do tradycyjnych potraw, chcesz wnieść do nich trochę nowoczesności i oczarować wszystkich przy wielkanocnym stole, ta receptura jest dla ciebie w sam raz. Kotlety z jakiem w środku są łatwe do zdobienia i równocześnie efektowne.
Podstawą kotletów nie jest mięso mielone, jak mogłoby się wszystkim wydawać. Skoro danie ma być w stylu wielkanocnym, to i składniki muszą być umiejętnie dobrane. Gotowane jajko otula biała kiełbasa. Mięso musi zostać wyjęte z osłonki i wzbogacone o kilka dodatków. Kotlety po usmażeniu na patelni smakują bajecznie. Na pewno podbiją podniebienia każdego z gości.
Przepis na kotlety z białej kiełbasy z jajkiem na twardo
Składniki:
» 500 g białej kiełbasy,
» 1 jajko,
» 100 g cebuli,
» 50 g bułki tartej,
» pieprz i sól,
» suszony majeranek,
» 10 ml oleju.
Dodatkowo:
» 5 jajek na twardo.
Wykonanie:
Szatkujemy cebulę i szklimy ją na oleju. Pietruszkę siekamy.
Kiełbasę pozbawiamy zewnętrznej osłonki i wrzucamy mięso do naczynia. Dodajemy 1 surowe jajko, pietruszkę, cebulę z patelni i tartą bułkę, starannie mieszamy.
Z masy formujemy płaskie kotlety. Na środku każdego umieszczamy ugotowane jajko i otaczamy je masą, zakrywając wszystkie szczeliny.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy, aż będą złociste z każdej strony. Odsączamy je na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju i podajemy. Smacznego.