Takie jajka gościły kiedyś na stołach. Przystawka, o której mało kto teraz pamięta

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pyszności - Fot. Adobe Stock


Niegdyś były u nas bardzo popularne, jako smaczna i niedroga przekąska barowa. Z czasem jednak o nich zapomniano. Niesłusznie, bo jajka marynowane w occie mają niezwykle oryginalny smak. Idealne sprawdzą się jako przystawka podczas rodzinnych imprez, a także dodatek do sałatek lub kanapek.

Jajka w occie są też świetne do dań z grilla. Ich zaletą, poza walorami smakowymi, jest to, iż można je długo przechowywać — choćby do pięciu tygodni. jeżeli więc masz w domu nadwyżkę jajek i nie wiesz, jak je wykorzystać — łap ten przepis na jajka w zalewie octowej. Tak przygotowane są słodko-kwaśne, a w czasie marynowania robią się bardzo jędrne i twarde.

Pyszności – Fot. Adobe Stock

Przepis na jajka marynowane w occie

Składniki:

  • 12 sztuk świeżych jajek
  • 1 średnia cebula
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, następnie gdy będą zimne obierz ze skorupek, aby nie uszkodzić białka.
  2. Na dnie dwóch dużych słoików (900 ml) ułóż po grubym plastrze cebuli, następnie włóż delikatnie jajka i na wierzch wrzuć po trzy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, a na samą górę jeszcze jeden plaster cebuli.
  3. Teraz przygotuj zalewę. Wodę, ocet zagotuj z cukrem i solą. Następnie gorącą zalewą zalej przygotowane słoiki z jajkami. Zakręć i odstaw na blat do wystudzenia.
    Zimne wstaw do lodówki na minimum 5 dni.

Wypróbuj również przepis na przekładaniec z porem i szynką:

Idź do oryginalnego materiału