Znudziły ci się buraczki w klasycznej wersji? W takim razie sięgnij po przepis siostry Anastazji i dopełnij je kiszoną kapustą, która zupełni odmieni ich smak. Rodzina będzie na początku zaskoczona, jednak po spróbowaniu tej surówki na pewno poprosi o dokładkę.
Składniki na surówkę z buraczków i kapusty kiszonej
Nie ma lepszego połączenia niż słodkie buraki i delikatnie kwaskowata kapusta kiszona. Surówka z tych warzyw ma niezwykle wyrazisty smak i jest chrupka. Siostra Anastazja dopełnia ją czosnkiem nadającym charakteru, cebulą podkręcającą ostrość i szczypiorkiem wnoszącym lekki, wiosenny akcent. Nie możesz również zapomnieć o przyprawach.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z buraczków i kapusty kiszonej? Oto lista:
- 1/2 kapusty kiszonej;
- 3 buraki;
- 2 cebule;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka kminku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Przepis siostry Anastazji na surówkę z buraczków i kapusty kiszonej
Żeby zrobić surówkę siostry Anastazji, na początek ugotuj buraki w skórkach do miękkości. zwykle trwa to 40-50 minut. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
W kolejnym kroku posiekaj kapustę kiszoną. Możesz przepłukać ją pod bieżącą wodą i odcisnąć, jeżeli jest zbyt kwaśna.
Następnie przygotuj pozostałe warzywa: pokrój cebulę w kostkę, posiekaj szczypiorek i przeciśnij czosnek przez praskę.
Warzywa połącz w jednej misce i dopraw je kminkiem, solą, cukrem, pieprzem. Dodaj też do nich oliwę z oliwek. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 20 minut. Przez ten czas smaki się przegryzą. Wspaniale dopełni mięsne dania, zwłaszcza wieprzowinę.
Zobacz też:
Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, iż może być tak smaczna
Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz
Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, iż piekąc ciasto zrobisz to