Takie błędy popełniamy w przechowywaniu żywności. Jak prawidłowo przechowywać pomidory albo banany? Sprawdź i nie marnuj!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pixabay.com


Lodówka to dobre miejsce do przechowywania jedzenia, ale nie dla wszystkich. Niektóre owoce i warzywa zdecydowanie lepiej czują się i zachowują dobrą kondycję w ciepłym i - co bardzo istotne - suchym miejscu. Jak prawidłowo przechowywać np. pomidory, banany, pomarańcze, maliny czy cukinię?

Które warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w lodówce?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, iż szuflady na dole lodówki to dobre miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Przypomina przy okazji, iż nie wszystkie wymagają niższej temperatury do odpowiedniego przechowywania. Przydatność do spożycia w lodówce wydłużymy owocom jagodowym, takim jak maliny czy jagody, jednak nie powinny ta trafiać np. cytrusy. Na nich nie koniec. Jakich owoców i warzyw nie wkładać do lodówki? Przykłady znajdziesz w galerii:

Idź do oryginalnego materiału