Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła, czosnku i sera. Brzmi dobrze, jeszcze lepiej wygląda, a smakuje obłędnie. To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przyrządzenie chrupiących kartofli, jakie znajdziecie. Przygotowuje się je w formie idealnej do dzielenia się, więc śmiało mogą stanąć na stole podczas imprezy. Nie masz zdolności kulinarnych? Bez obaw, są tak łatwe w przygotowaniu, iż poradzi sobie z nimi każdy.
Jak upiec ziemniaki, by były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Wiele zależy od odmiany warzywa, dużo od techniki ich przyrządzenia. Poniżej znajdziecie garść informacji na temat pieczenia idealnie chrupkich ziemniaków. Wypróbujcie również przepis na pieczone kartofle z serem, z dodatkiem czosnku i masła. Sprawdzą się jako danie samo w sobie, dodatek do np. mięs oraz nietuzinkowy poczęstunek na imprezie.
Co zrobić, żeby ziemniaki z piekarnika były chrupiące?
Jest kilka sposób na to, by pieczone ziemniaki zawsze były chrupiące. Przede wszystkim staraj się kroić je na równe kawałki. W ten sposób unikniesz niedopieczonych cząstek czy spalonych skórek. Na blasze układaj je starannie, w mniej więcej równych odstępach. Przed pieczeniem, umyte już i pokrojone ziemniaki zanurz na co najmniej 30 minut w wodzie. Dzięki temu uwolniona zostanie z nich skrobia, przez co po wyjęciu z piekarnika będą bardziej chrupiące. Oczywiście, nie zapomnij ich wcześniej osuszyć, np. ręcznikiem papierowym.
Sprawdzonym, często używanym przez kucharzy patentem na chrupką skórkę ziemniaków, jest obtaczanie pokrojonych cząstek w skrobi kukurydzianej. Możesz pomieszać ją z przyprawami, ale uważaj z solą. Sól bowiem wytrąca wilgoć – najlepiej dodaj ja po upieczeniu. Przewracaj ziemniaki podczas pieczenia – wtedy opieką się z każdej strony. Tłuszcz rozprowadź na blasze, nie dodawaj go zbyt dużo do samych ziemniaków. Gotowym kartoflom pozwól „odpocząć” na kratce przez ok. 5 minut.
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką zrobisz bez problemu w domu – Pyszności; Foto: Canva.com
Która odmiana ziemniaka jest najlepsza do pieczenia?
Do pieczenia wybierz ziemniaki typu B. Są uniwersalne, średniej twardości, nie rozsypują się. Podczas pieczenia będą miękkie w środku, a z wierzchu chrupiące. Najpopularniejsze odmiany tych ziemniaków to: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. jeżeli akurat takich nie masz w zanadrzu, możesz posiłkować się ziemniakami typu A. Te są twarde, najlepiej sprawdzają się w sałatkach oraz do pieczenia na grillu i w łupince. Najpopularniejsze odmiany ziemniaka typu A to: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
Sprawdź również: Ułóż na nim udka z kurczaka i zapiecz. Tak soczystego mięsa jeszcze nie próbowałeś
Ziemniaki pieczone z serem w formie na muffiny
Przepis na danie pochodzi z kanału YouTube „Cookist Wow”.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 60 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 100 g mozzarelli (lub innego sera)
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- W przygotowaniu tego dania najlepiej sprawdzą się np. całe blaszki do pieczenia babeczek lub pojedyncze duże foremki (takie, by zmieścił się w jednej cały ziemniak).
- Ziemniaki umyj, ale nie obieraj ich ze skóry.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Masło pokrój na sześć małych kawałków.
- Ziemniaki pokrój w ćwiartki wzdłuż dłuższych boków. Cztery cząstki każdego ziemniaka włóż do pojedynczej formy.
- W środek każdego z ziemniaków włóż kawałek masła, następnie dodaj czosnek, sól i pieprz.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Po tym czasie wyjmij je z pieca, posyp serem i włóż ponownie do piekarnika na 5 minut.
- Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także nasz przepis na ziemniaczane spiralki na patykach: