Pierogi mają wiele różnych smacznych wersji. Chcąc jednak nieco zaszaleć, warto przyrządzić je z pewnym nietypowym farszem, który inspirowany jest jednym z dań, często zamawianych przez Polaków. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pierogi, który zaskakuje, ale i obłędnie smakuje.
Z jakim nadzieniem warto przyrządzić pierogi? To połączenie zaskakuje
Pierogi dają wiele możliwości do eksperymentów. Jednak mało znanym przepisem jest połączenie tradycyjnej polskiej kuchni, czyli pierogów, z czymś bardziej oddalonym od naszych regionów. Mowa o pierogach z farszem kebabowym. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które doceniają klasyczne smaki, ale i egzotyczne aromaty.
Ten obiad z pysznym, aromatycznym farszem w delikatnym cieście, zachwyci domowników i zaskoczy ich innowacyjnością. Dobrą informacją jest także to, iż jest dość prosty i w miarę szybki przepis, więc nie musimy spędzać wiele godzin w kuchni, aby przygotować to danie. Pierogi kebabowe warto podawać np. z sosem czosnkowym lub z pikantnym sosem. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Czytaj również: To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, iż zastąpi dwa dania
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia pierogów kebabowych? Te produkty musisz kupić
Do zrobienia pierogów z nadzieniem kebabowym nie będziemy potrzebowali skomplikowanych składników. Chcąc przyrządzić ciasto, musimy posiadać jedynie 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, pół łyżki soli oraz 1 jajko. Z kolei do przyrządzenia farszu, należy wyposażyć się w takie produkty, jak:
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosu/kebaba,
 - 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
 - olej roślinny do smażenia,
 - sól,
 - pieprz.
 
Jak zrobić pierogi kebabowe? Ten przepis jest prosty i smaczny
Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie ciasta. W tym celu do miski należy przesiać mąkę, dodać do tego jajko oraz sól i stopniowo wlewać wodę. Następnie wyrabiamy nasze ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstawiamy je na 20-30 minut pod przykryciem.
W tym czasie możemy przygotować farsz. Należy drobno posiekać czosnek oraz cebulę i podsmażyć je na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego mielone mięso i smażymy wszystko, aż będzie gotowe. Doprawiamy mieszankę papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do gyrosa, a także solą i pieprzem.
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. Nakładamy na każdy z nich łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Zobacz też:
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask
Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Winny jest ten składnik











