Takich ogórków kiszonych jeszcze nie jadłeś. Przepis pochodzi aż z 1895 roku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku - Pyszności; foto: Canva


Polska kuchnia ogórkami kiszonymi stoi. I to od bardzo dawna. Przepis, który za moment zobaczysz, pochodzi bowiem z końcówki XIX wieku. To chyba można nazwać naprawdę tradycyjną recepturą! Ogórki kiszone, które dzięki niej stworzysz, są wręcz doskonałe, a sama myśl, iż dokładnie takimi samymi zajadali się nasi przodkowie, dodaje im jeszcze szlachetności.

Ogórki kiszone to nie tylko przekąska nadzwyczaj smaczna, ale również bardzo zdrowa. Są niebywałym wsparciem dla organizmu, regulują poziom cholesterolu we krwi, doskonale wpływają na wygląd skóry czy paznokci. O tych wszystkich zaletach ogórków wiemy zarówno my, jak i nasi przodkowie zamieszkujący tereny Polski w czasach porozbiorowych. Dzisiejszy przepis na ogórki kiszone pochodzi właśnie z tamtych lat — z 1895 roku.

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku – Pyszności; fot. Canva

Jeśli więc chciałeś rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych kiszonek, to ta receptura będzie dla ciebie wręcz idealna. Chociaż ogórki kiszone były już tworzone znacznie wcześniej — w starożytnej Mezopotamii — to ten przepis i tak jest relatywnie „oldschoolowy”. Można więc powiedzieć, iż przygotowując tę pyszną przekąskę, wcielasz się w dwie postacie naraz: kucharza i… archeologa!

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • po 1 liściu: winogrona, dębu i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldach kwiatów kopru
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie – Pyszności; fot. Canva

Ogórki wyszoruj i umyj pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Słoiki dokładnie wyczyść i wyparz — to totalny „must have”, bez którego cała produkcja domowych kiszonych ogórków może spalić na panewce.

Teraz wyłóż dno słoików dwoma z trzech przygotowanych liści. Na nie połóż ogórki gruntowe, a w wolne przestrzenie wetknij chrzan, czosnek, ziarna pieprzu i kwiaty kopru. Na wierzchu połóż trzeci liść i zalej całość solanką. Słoiki zakręć i odłóż w zacienionym miejscu o temperaturze nie wyższej niż kilkanaście stopni Celsjusza. Po 5 dniach w słoikach będą już na ciebie czekały idealnie smaczne i chrupiące ogórki kiszone. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału