Przepisy Roberta Makłowicza cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków, którzy chętnie inspirują się jego recepturami na potrawy z różnych stron świata. Znany podróżnik, dziennikarz oraz krytyk kulinarny chętnie przygotowuje nie tylko dania mięsne, ale także te z warzywami w roli głównej.
Jego sos pomidorowy nie ma sobie równych, a jego przygotowanie to bułka z masłem, więc warto się podjąć tego wyzwania. Tym bardziej, iż można go wykorzystać na wiele sposobów np. do zupy pomidorowej, spaghetti, jako dip do pieczywa czy bazowy sos na pizzę.
Może cię zainteresować: Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników
Domowy sos pomidorowy Roberta Makłowicza jest najlepszy. W czym tkwi sekret jego smaku?
Domowy sos pomidorowy Roberta Makłowicz opiera się na prostych produktach, ale jest przepyszny. Zrób go jeszcze tej jesieni z soczystych, pachnących pomidorów, a zimą sobie podziękujesz.
Pamiętaj, iż możesz zmodyfikować proporcje składników do własnego smaku. Robert Makłowicz często podkreśla, iż najważniejsze jest użycie świeżych i dobrych jakościowo warzyw. To właśnie one odpowiadają za kwintesencję smaku.
Nie ma w nim żadnych wyszukanych i zbędnych dodatków i właśnie w tym tkwi sekret. Ten domowy sos pomidorowy zachwyca choćby najbardziej wybrednych domowników. Gdy tylko go spróbują, ich kubki smakowe natychmiast rozpłyną się w rozkoszy pod wpływem eksplozji smaku.
Czytaj również: Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika
Jak zrobić domowy sos pomidorowy do słoików według przepisu Roberta Makłowicza?
Przepis Roberta Makłowicza jest prosty. Do przygotowania jego domowego sosu pomidorowego potrzebujesz tylko 500 g pomidorów, 2 cebul, 1 marchewki, 2 ząbków czosnku, 3 gałązek selera naciowego, 1 łyżki oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.
Na początek obierz pomidory ze skórki i pokrój je na małe kawałki. Odstaw je na chwilę gdzieś na bok, aby rozgrzać oliwę na patelni. Później wrzuć na nią cebulę (naturalnie musi ona zostać wcześniej posiekana w drobną kostkę) i podsmaż ją tak, aby była szklista.
Później dołóż startą marchew i pokrojony w miarę drobno seler. Smaż je przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Czosnek przeciśnij przez praskę i jego także wrzuć na patelnię na minutę.
Dopiero wtedy dołóż pomidory, zmniejsz na mały ogień i duś składniki przez około pół godziny po to, aby sos zgęstniał, a warzywa były przyjemnie miękkie. Na koniec dopraw gotowy sos pomidorowy (możesz go także zblendować, jeżeli masz taką ochotę).
Zobacz też:
Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce
Teściowa co roku robi dżem z tych owoców. Mało popularny, a obłędny w smaku
Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika