Czosnek używany jest od wieków w kuchni i medycynie naturalnej. Ceniony jest za swój smak, intensywny aromat oraz adekwatności prozdrowotne. Dla wielu osób jest obowiązkową przyprawą, dlatego podczas zakupów często ląduje w koszyku sklepowym. Warto mieć jednak świadomość, iż czosnek czosnkowi nierówny i nieświadomie można stosować na co dzień nie skarbnicę zdrowia i cennych adekwatności, a bogactwo konserwantów i środków chemicznych niekorzystnych dla zdrowia.
Jakiego czosnku nie kupować? Ten importowany nie jest dobrym wyborem
Czosnek jest ważnym elementem w diecie, jeżeli nie pochodzi z Chin. Wielu ekspertów z zakresu zdrowia i dietetyki przestrzega przed chińskim czosnkiem. Warzywa uprawiane w azjatyckich krajach często nie podlegają odpowiedniej kontroli i restrykcjom, tak jak ma to miejsce w Europie. Rezultatem tego jest między innymi czosnek, który swoim składem oraz jakością pozostawia wiele do życzenia.
Często uprawiany jest tam na masową skalę przy użyciu dużej ilości pestycydów i chemikaliów. W dodatku poprzez praktykowane procesy produkcyjne i transportu traci wiele cennych składników odżywczych. Tak “napakowany" czosnek różnymi konserwantami i substancjami chemicznymi nie posiada adekwatności zdrowotnych, którymi cechuje się na ogół czosnek.
Ponadto w celu przetrwania długiego transportu z Azji do Europy, czosnek ten jest konserwowany specjalnymi środkami chemicznymi, aby sztucznie wydłużyć jego świeżość. Wykorzystywane do tego chemikalia nie są obojętne w kontekście jakości warzywa, a także zdrowia konsumentów. Za atrakcyjną ceną takiego czosnku z Chin nie podąża więc jego jakość.
Zobacz także: Ma masę witamin i może zastąpić cukier. W Polsce ten owoc jest prawie nieznany
Jak rozpoznać chiński czosnek? Zwróć uwagę na te kwestie
Czosnek pełen konserwantów i substancji chemicznych, może źle wpływać na ludzki organizm. Wiedząc już, iż nie jest dobrym wyborem, warto znać cechy, dzięki którym można go rozpoznać na sklepowej półce i tym samym omijać go szerokim łukiem. Przede wszystkim taki czosnek jest nienaturalnie i jednolicie biały. W dodatku jest większy i ma bardziej regularne kształty.
Poprzez obróbkę mechaniczną nie ma korzonków na spodzie, więc dolna część główki jest idealnie płaska. Nie kiełkuje, choćby przy długim przechowywaniu. W dodatku można rozpoznać go po aromacie, który jest łagodniejszy i mniej wyczuwalny. Smak także jest delikatniejszy, a choćby nieco słodkawy. Taki czosnek z łatwością można również poznać po cenie, ponieważ zazwyczaj jest tańszy od czosnku pochodzącego z Polski.
Może cię zainteresować: Jesz banany w zimie? Uważaj, mogą źle wpływać na twój organizm
Jaki czosnek warto kupować? Wybierz ten z Polski
W przypadku czosnku warto kierować się patriotyzmem i zamiast importowanego czosnku kupować lokalny. Cechuje się znacznie lepszą jakością, między innymi przez warunki uprawy, a także normy, jakie warzywa mają spełniać w Europie.
Wartym uwagi jest także ekologiczny czosnek, który, choć nieco droższy, jest gwarancją tego, iż warzywo wolne jest od pestycydów i chemikaliów, a jego smak i adekwatności są na wysokim poziomie. Ciekawą alternatywą coraz częściej pojawiającą się w sklepie jest również czarny czosnek.
Mało tego przy zakupie należy zwracać uwagę na stan oraz świeżość czosnku. Jeśli jest miękki, najpewniej jest zepsuty. Co więcej, należy unikać czosnku przechowywanego w niewłaściwych warunkach, gdyż może być zainfekowany pleśnią, która zawiera substancje szkodliwe dla zdrowia.
Zobacz też:
Tak wyczyścisz białe trampki. Na wiosnę będą lśniły jak nowe
Masz katar? Pod żadnym pozorem nie jedz tych owoców
Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Zdziwisz się, jak możesz je wykorzystać