Taki chłodnik jadłam na wakacjach. Główny składnik zaskakuje, ale smakuje obłędnie

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Będąc na urlopie na Mazowszu zachwycałam się nie tylko okolicą, ale również regionalnym jedzeniem. Zwłaszcza jedno danie przypadło mi do gustu, a mianowicie chłodnik z nietypowego składnika. Od tamtej pory ogórkowe i buraczane zupy na zimno poszły w odstawkę.

Chłodniki wspaniale orzeźwiają w letnie, upalne dni. Do tej pory robiłam je z buraków i ogórków, a od przyjazdu z Mazowsza przygotowuję zupę na zimno...z matiasów, czyli młodych śledzi. Ich mięso jest miękkie, delikatne, a chłodnik wychodzi lekki, aromatyczny i niezwykle wyrazisty. Sprawdź mazowiecki przepis.

Chłodnik z matiasów, czyli mazowiecka woda śledziowa

Mazowsze słynie z kulinarnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W tym regionie przygotowuje się proste, a zarazem niesamowicie smaczne dania. Tym razem skupimy się na mazowieckiej wodzie śledziowej, idealnej na gorące, letnie dni.

Chłodnik z matiasów, podobnie jak ten z buraków czy ogórków nie jest sycący, a lekki - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub zupa na zimno przed obiadem. Połączenie słonej ryby z aromatycznymi dodatkami to strzał w dziesiątkę.

Ta zupa na zimno smakuje najlepiej solo albo z ugotowanymi w mundurach ziemniakami. Wówczas staje się bardziej syta i już możemy podpiąć ją pod lekki obiad. Polecam też jej obsypanie koperkiem, który nadaje świeżości.

Przepis na chłodnik śledziowy

Składniki:

  • 1 kg matiasów;
  • 1 l wody;
  • 500 ml mleka;
  • 300 ml śmietany 18 proc.;
  • 3 cebule;
  • 3 łyżki octu;
  • 3 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Na początek kroję matiasy na mniejsze kawałki i moczę te ryby w mleku. W międzyczasie obieram cebule, potem siekam je w pióra i wkładam do garnka napełnionego wodą. Dorzucam też ziele angielskie oraz liście laurowe i całość zagotowuję do miękkości warzyw. Następnie dolewam ocet i odstawiam wywar do ostygnięcia.

W kolejnym kroku do cebulowego wywaru dodaję śmietanę i wszystko mieszam do momentu, aż nie będzie grudek. Na koniec doprawiam całość solą oraz pieprzem, dorzucam też wymoczone w mleku śledzie i znów mieszam. Tak przygotowany chłodnik podaję na zimno.

Zobacz też:

To ciasto pozostało lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon

Widzisz taki nalot w słoiku z ogórkami? Sprawdź, czy można je jeść

Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę

Idź do oryginalnego materiału