Taka kiełbasa będzie najlepsza na grilla. Sprawdzamy składy wędlin przed majówką, czyli co kryje się w kiełbasie na ruszt

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pixabay, PK, AGW


Wiosenne i letnie weekendy w Polsce pachną grillem. Trwa sezon na grillowanie, które uskuteczniamy w weekendy, a na ruszt najczęściej trafia kiełbasa i karkówka, boczek i szaszłyki. Tym razem postanowiliśmy przyjrzeć się składom kiełbas tak chętnie kupowanym na grilla. Istnieją proste zasady, które pozwolą wybrać najlepszą wędlinę.

Kiełbasa na grilla. Cena nie zawsze czyni cuda

Jeszcze na początku maja wybraliśmy się do jednego w popularnych marketów, by sprawdzić, jakie wędliny oferuje się klientom. Kiełbasa śląska na ruszt w opakowaniu o wadze 0,6 kg w promocji kosztuje 11,99 zł, czyli za kg niecałe 20 zł. Cena atrakcyjna, skład już niekonicznie.

quiz Quiz prosto ze sklepu mięsnego. O co pyta ekspedientka? Sprawdź!

Ta kiełbasa wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona ma bardzo długi skład:

surowce wieprzowo-drobiowe 70% (w tym mięso wieprzowe 44%, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 26%), woda, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, błonniki roślinne: bambusowy, pszenny bezglutenowy, sojowy izolat białka sojowego, stabilizatory: E451, E450, E452, E508, E262, substancja zagęszczająca: E407, emulgatory: E471, E472c, przeciwutleniacze: E301, E316, glukoza, przyprawy (zawierają gorczycę), cukier, wzmacniacz smaku: E621, aromaty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe

Sporo się tutaj dzieje i już na tym etapie powinniśmy poczuć niepokój. Oczywiście wszystkie składniki są dopuszczone do wykorzystania w produkcji żywności, ale nie oznacza to jednak, iż korzystnie wpłyną na nasz układ trawienny.

Idź do oryginalnego materiału