Kiełbasa na grilla. Cena nie zawsze czyni cuda
Jeszcze na początku maja wybraliśmy się do jednego w popularnych marketów, by sprawdzić, jakie wędliny oferuje się klientom. Kiełbasa śląska na ruszt w opakowaniu o wadze 0,6 kg w promocji kosztuje 11,99 zł, czyli za kg niecałe 20 zł. Cena atrakcyjna, skład już niekonicznie.
Ta kiełbasa wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona ma bardzo długi skład:
surowce wieprzowo-drobiowe 70% (w tym mięso wieprzowe 44%, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 26%), woda, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, błonniki roślinne: bambusowy, pszenny bezglutenowy, sojowy izolat białka sojowego, stabilizatory: E451, E450, E452, E508, E262, substancja zagęszczająca: E407, emulgatory: E471, E472c, przeciwutleniacze: E301, E316, glukoza, przyprawy (zawierają gorczycę), cukier, wzmacniacz smaku: E621, aromaty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
Sporo się tutaj dzieje i już na tym etapie powinniśmy poczuć niepokój. Oczywiście wszystkie składniki są dopuszczone do wykorzystania w produkcji żywności, ale nie oznacza to jednak, iż korzystnie wpłyną na nasz układ trawienny.