Dobrze przygotowane kurki są przepyszne. Cieszą nas charakterystycznym aromatem oraz pięknym złotym wyglądem. Zapamiętaj ten jeden prosty trik, aby mieć pewność, iż przyrządzenie kurek zawsze ci wyjdzie.
Zadbaj o korzystne towarzystwo dla kurek
Okazuje się, iż niezwykle prosto jest uniknąć nieprzyjemnego gorzkiego posmaku, który często spotykany jest w potrawach z kurkami. Wystarczy sparować je z odpowiednimi składnikami.
Przed dodaniem ich do potrawy upewnij się, iż grzyby są dokładnie wyczyszczone i nie ma na nich piasku. Możesz to zrobić dzięki miękkiej szczoteczki, która poradzi sobie z brudem, ale nie uszkodzi kurek. Następnie przepłucz grzyby pod bieżącą wodą i przełóż do miski z zimną i osoloną wodą. Powinny się w niej moczyć przez co najmniej godzinę. Po tym czasie dokładnie je osusz.
Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia
Jeśli chcesz przejść do smażenia kurek, pamiętaj, aby unikać oliwy oraz oleju. Kurki powinny same smażyć się na patelni do momentu puszczenia soków. Możesz użyć łyżki masła, jeżeli boisz się, iż kurki się przypalą. Składniki, które zredukują gorzki smak kurek to cebula oraz śmietana. Dzięki nim potrawa z dodatkiem grzybów będzie łagodna w smaku, a gorycz niewyczuwalna.
Jak pozbyć się goryczy z kurek? Klucz to gorąca woda
Okazuje się, iż z gorzkim smakiem w przypadku kurek doskonale sprawdza się gorąca woda. Kurki przygotowane na parze są o wiele delikatniejsze od tych smażonych. jeżeli chcemy zamrozić kurki na zimę, przed włożeniem ich do pojemników warto je zblanszować. Zanurzenie grzybów na kilka sekund w gorącej wodzie pomoże skutecznie rozprawić się z ich goryczą. Warto również zapoznać się z szybkim sposobem na oczyszczenie kurek z piasku.
Sprawdź również: Jedz na śniadanie zamiast owsianki. gwałtownie zrzucisz zbędne kilogramy
Duszone kurki z przepisu babci. Do czego pasują?
Miłość Polaków do kurek nie wynika jedynie z ich cudownego smaku, ale także uniwersalności. Duszone kurki z przepisu babci możesz wykorzystać jako samodzielne danie na kromce razowego chleba. Będzie to także świetny dodatek do różnego rodzaju makaronów (np. ze szpinakiem). Bardzo dobrze odnajdą się również w towarzystwie mięs, ryb czy dań mącznych (np. kopytek czy klusek śląskich), a choćby do samych ziemniaków. Duszone kurki z przepisu babci można także podać w stylu francuskim, czyli na kruchym cieście z kremową masą oraz dodatkiem sera pleśniowego.
Zobacz też:
Zrób to ekspresowe ciasto z jabłkami, a zapomnisz o tradycyjnej szarlotce
Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji
Masz dość pomidorówki? Tym razem z rosołu zrób tę mało znaną, ale pyszną zupę