Tak zrobiony kurczak nie ma sobie równych. Panierka zwala z nóg

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay


Pieczony kurczak to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów, który nie wymaga od nas żadnych umiejętności. Co więcej, smakuje też obłędnie pysznie, więc może z dumą gościć na naszym stole. Ta panierka do kurczaka nie ma jednak sobie równych. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Dania z kurczaka są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ponieważ wymagają małego nakładu pracy i trudno je zepsuć. Ale w prosty sposób można je też ulepszyć. Ta panierka do kurczaka sprawi, iż będzie jeszcze bardziej chrupki. Gwarantujemy, iż nikt nie będzie mógł się mu oprzeć.

Udka z kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Panierka sprawia, iż obiad jest obłędny

Panierka do kurczaka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Sprawia, iż kurczak jest chrupki, a jednocześnie nie odbiera mu soczystości. Jak zrobić kurczaka z przepisu kucharza? Odpowiadamy.

Składniki:

  • kilka podudzi z kurczaka,
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • szczypta chili,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g masła,
  • szczypta rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku.

Sprawdź również: Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak gwałtownie oczyścisz kurki

Kurczak w chrupiącej panierce. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Podudzia z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na przykład dzięki ręcznika papierowego.
  2. Zgodnie z przepisem kolejnym krokiem jest przyprawianie mięsa.
  3. Następnie wsypujemy do miski bułkę tartą i dodajemy parmezan oraz mąkę.
  4. W innej misce mieszamy jajka z mlekiem.
  5. Przechodzimy do panierowania mięsa. Najpierw moczymy je w mące, a później w bułce tartej z serem.
  6. Podudzia układamy na blaszce i nacieramy mieszanką roztopionego masła, rozmarynu oraz czosnku.
  7. Pieczemy w 200 stopniach Celsjuszach przez 40 minut.

Sprawdź również: Dla wielu do dziś jest koszmarem. W PRL mamy wmuszały ją dzieciom

Upieczone w ten sposób kurczaki można podać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaki — na przykład młode gotowane ziemniaki, pieczone bądź frytki. Pasować będzie tu również ryż czy kasza. Nie warto zapominać o surówce — na przykład z młodej kapusty czy kapusty pekińskiej, która nada całemu daniu świeżości. Smacznego!

Kurczak pieczony w chrupiącej panierce. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału