Zimą niestety musimy pożegnać na dobre letnie owoce, takie jak maliny, truskawki czy czereśnie. O tej porze roku prym w warzywniakach wiodą cytrusy. Nic tak bardzo nie kojarzy się z długimi, zimowymi wieczorami jak zapach świeżych mandarynek. Choć z reguły te owoce są słodkie, to nierzadko trafiają się też kwaśne sztuki. Czy da się ich uniknąć? Sprawdź co zrobić, aby w pełnić cieszyć się pysznym smakiem mandarynek.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Po czym poznać słodkie mandarynki? Dokładnie przypatrz się owocom w sklepie
Mogłoby się wydawać, iż w zakupie mandarynek nie ma nic trudnego. W rzeczywistości powinniśmy długo i dokładnie przyglądać się owocom, aby mieć pewność, iż wybierzemy tylko słodkie sztuki. To właśnie ich wygląd powie nam, czego możemy spodziewać się w środku. Zacznijmy od koloru. Przede wszystkim powinniśmy unikać jasnych, zielonkawych mandarynek, ponieważ najprawdopodobniej będą jeszcze niedojrzałe, a co za tym idzie, niesmaczne. Skórka mandarynki powinna być intensywnie pomarańczowa, jędrna i błyszcząca. Warto też przyjrzeć się śladowi po ogonku. jeżeli ma brązowy odcień, to najprawdopodobniej owoc jest już nadpsuty. Wybieraj tylko sztuki z jasną dziurką. Unikaj też owoców z pomarszczoną i twardą skórką.
Które mandarynki są słodkie? Zwróć na to uwagę
Znaczenie ma nie tylko kolor, ale także rozmiar i kształt mandarynek. Bierz pod uwagę tylko duże, okrągłe owoce. Na tym jedzeniu akurat nie warto oszczędzać, bo im cięższe, tym lepsze. Spore rozmiary mandarynki mogą świadczyć o tym, iż w środku jest ona bardzo soczysta, a przy tym słodka. Oznaką takich owoców będzie też nieco odstająca skórka. Z kolei zbyt lekkie owoce prawdopodobnie są w środku przesuszone. Kolejnym ważnym aspektem jest zapach. Dojrzałe mandarynki będą mieć intensywny, owocowy aromat. Jego brak powinien nas jednak zaalarmować. Bezwonne owoce mogą być już nieświeże. Przede wszystkim warto patrzeć tylko na mandarynki sprzedawane na sztuki. Pojedyncze owoce można lepiej ocenić niż w przypadku tych sprzedawanych w zamkniętych opakowaniach. Ich cena może być nieco wyższa, ale przynajmniej nie będziemy mieć później poczucia, iż zmarnowaliśmy pieniądze na kwaśne i nieświeże jedzenie.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.