Kiszona młoda kapusta może stanowić świetny dodatek do obiadu czy grillowanych dań. Wybornie smakuje również jako samodzielna przekąska. Nie trzeba sięgać po tę ze sklepowych półek, ponieważ w szybki i prosty sposób można zakisić młodą kapustę samodzielnie w domu.
Dlaczego warto kisić młodą kapustę? Kiszonki dobre dla zdrowia
Młoda kiszona kapusta to doskonałe źródło witamin i minerałów, a także probiotyków. Zawiera bowiem żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają odbudowę flory bakteryjnej i odporność organizmu, a także ułatwiają trawienie. Ponadto to prawdziwe bogactwo witaminy A, C, K i B, a także minerałów, wśród których wymienia się cynk, żelazo czy też magnez.
Młoda kapusta w postaci kiszonej jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem dla zdrowia i dobrego samopoczucia organizmu. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie. Regularne spożywanie kiszonej młodej kapusty to wsparcie dla lepszej pracy mózgu, wątroby i układu krążenia. Związki zawarte w kapuście kiszonej łagodzą również stany zapalne i chronią przed wolnymi rodnikami.
Nie ma więc nic w tym dziwnego, iż coraz więcej osób włącza do swojej diety kiszonki. Warto więc wykorzystać sezon na młodą kapustę i poddać ją procesowi kiszenia. Zwłaszcza iż można to zrobić w szybki sposób i cieszyć się domową kiszoną kapustą w 3 dni.
Może cię zainteresować: Tego nigdy nie dodawaj do kiszenia ogórków. Wyjdą miękkie i nijakie
Przepis na młodą kiszoną kapustę. Jak ją przygotować?
Kiszona młoda kapusta zachwyca swoim delikatnym smakiem oraz obfitością cennych składników odżywczych. Jej miękkie liście i młody rdzeń gwałtownie fermentują, przez co nie wymaga długich tygodni oczekiwania na zakiszenie. W dodatku można ją zakisić w ekspresowym tempie za pomocą... solanki. Zamiast zasypywania solą poszatkowanej kapusty i czekania aż puści wodę, wystarczy zalać ją przygotowaną wcześniej solanką, a po trzech dniach będzie już gotowa.
Kiszenie młodej kapusty jest prostsze, niż myślisz. Potrzebujesz do tego:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- 1 l wody
- 80 g soli
- 2-4 liści laurowych
Sposób przygotowania:
Zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o grubych oczkach. Następnie zagotuj wodę z solą i powstałą mieszankę pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj słoiki, umieszczając na ich dnie liście laurowe i układając poszatkowaną kapustę i marchew warstwami.
Pełne naczynia dociśnij trzonkiem drewnianej łyżki i na wierzchu znów ułóż liście laurowe. Gotowe słoiki zalej przygotowaną i wystudzoną solanką, ponownie ubijając kapustę trzonem łyżki. Kapusta powinna być przykryta solanką. Zakręć słoiki, ale niezbyt mocno.
Naczynia pozostaw na dwa dni w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po upływie czasu przełóż słoiki na dzień do lodówki. Tym samym po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa. Smacznego!
Zobacz też:
Do słoików kładę tylko te warzywa. Biją na głowę ogórki kiszone
W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka
Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy