Tak wybierzesz w sklepie najsłodsze mandarynki. Musisz się im przyjrzeć. Ważna jest nie tylko skórka

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Jakie mandarynki są najsłodsze? Oto sposób, aby wybrać najlepsze, fot. redakcja


Jak wybrać w sklepie najlepsze i najsłodsze mandarynki? Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tych owoców, ale zanim wrzucisz cytrusy do koszyka, lepiej się zastanów. Oto garść porad, dzięki którym wybierzesz najlepsze sztuki.
Dlaczego mandarynki i pomarańcze są sprzedawane w czerwonych siatkach? Okazuje się, iż to sprytny trik marketingowców, a kolor opakowania ma spore znaczenie. Intensywna czerwień sprawia, iż owoce znajdujące się w siatce wyglądają bardziej pomarańczowo, a to stwarza iluzję, iż są słodsze i bardziej dojrzałe, a niedoskonałości na skórce stają się mniej widoczne. Jak nie dać się nabrać na triki handlowców? Wyjaśniamy, w jaki sposób rozpoznać w sklepie, czy mandarynki rzeczywiście są dojrzałe i słodkie.

REKLAMA







Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!



Jakie są rodzaje mandarynek? Te odmiany najczęściej możesz spotkać w polskich sklepach
Mandarynki uprawiane są w Azji Południowej, a także w innych rejonach świata, gdzie panuje klimat tropikalny lub subtropikalny. To bardzo zdrowe owoce, które zawierają duże ilości witaminy C, A i witaminy z grupy B. Dodatkowo są bogate w magnez, potas, kwas foliowy oraz wapń. Są także mało kaloryczne, bo 100 g to zaledwie 34 kcal.





Mandarynki fot. redakcja


Najpopularniejsze odmiany mandarynek to:

tangerynka, która ma cienką skórkę i łatwo się ją obiera, jednak jest cierpka w smaku;
klementynka, czyli hybryda czerwonej pomarańczy z mandarynką, ma mało pestek i jest bardzo popularna na całym świecie;
tengela to połączenie mandarynki z grejpfrutem - słodka, soczysta i z gorzkawą nutą;
satsuma to owoc bezpestkowy, który cechuje się cienką skórką i dużą ilością soku.



Po czym poznać słodkie mandarynki? Zastosuj się do tych porad, a wybierzesz najlepsze owoce
Będąc w sklepie, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, a rozpoznasz, czy masz do czynienia z dojrzałymi i słodkimi mandarynkami.




Kolor skórki nie powinien być przebarwiony, ani mieć szarych lub zielonych nalotów.
Ciężar owoców - im cięższe, tym mają więcej soku, a więc są bardziej dojrzałe.
Gruba skórka może sugerować, iż będzie łatwo odchodzić od owocu, a to znak, iż mandarynka zaczyna wysychać.
Zapach powinien być przyjemny. jeżeli go nie ma, to znak, iż owoce nie są dojrzałe.

Nie przegap: Rafał Trzaskowski na rodzinnym zdjęciu z młodości. Bardzo się zmienił? Jego ojciec był legendą jazzu
jeżeli chcesz wybrać mandarynki bez pestek, zwróć uwagę na ogonek. o ile go nie mają, to znak, iż owoce mogą być kwaśne i będą miały sporo pestek. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału