Tak smakuje nasza kuchnia regionalna. Wyjątkowa akcja restauratorów

wpoznaniu.pl 1 dzień temu

Czeka nas naprawdę „Smaczne lato w Poznaniu”. To za sprawą wybranych restauracji oraz Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Razem chcą promować lokalne produkty i naszą wielkopolską kuchnię.

Przyjeżdżają do nas goście z innego regionu Polski lub zza granicy. Włochów nie zabierzmy przecież na pizzę a Japończyków na sushi. Lepiej pozwolić im zmierzyć się z naszymi pyrami i np. zrazami. W te wakacje nie będzie to trudne. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy przygotowały na lato degustacyjne menu regionalne. Warto go spróbować choćby jeżeli w Poznaniu nie jesteśmy turystami. Akcja „Smaczne lato w Poznaniu” potrwa przesz lipiec aż do końca sierpnia.

– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, która koordynuje akcję.

Lokalne produkty i receptury

Samodzielnie skomponowane przez restauracje menu zbudowano w oparciu o lokalne produkty i przepisy. To najczęściej trzy dania. Styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu.

– Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi – informuje PLOT.

W przypadku każdego z dań możemy być jednak pewni, iż zawsze zawiera ono składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych.

W ofercie nie zabraknie klasyków. Będzie oczywiście pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Jak sobie wyobrazić wielkopolskie lato bez bobu, szparagów czy hyćki? To niemożliwe. Bedzie więc też rabarbar, a choćby często niedoceniane mirabelki.

– Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.

– Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak i podpowiada, by miejsca w restauracjach rezerwować przynajmniej dzień wcześniej.

Restauracje, które biorą udział w akcji (menu i szczegóły oferty dostępne na stronie https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu):

  1. A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
  2. Bazar 1838,
  3. Concordia Taste,
  4. CUCINA (wyróżnienie Michelin),
  5. Dwór Skrzynki 1871,
  6. Figa (Plewiska),
  7. Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
  8. Hyćka,
  9. Hotel NH Poznań,
  10. Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
  11. Po Swojemu,
  12. POSTO (wyróżnienie Michelin),
  13. Ratuszova,
  14. SPOT. (wyróżnienie Michelin),
  15. The Time (wyróżnienie Michelin),
  16. Złota Kaczka.

fot. PLOT

Error happened.
Idź do oryginalnego materiału