Soczyste skrzydełka z grilla w domowym sosie BBQ to najlepszy przepis na kurczaka. Ta marynata to mistrzostwo świata, a przygotowanie zajmie kilka chwil.
Uwielbiam wiosenne i letnie popołudnia spędzane wspólnie z rodziną przy domowym grillu. Grillowanie nigdy mi się nie nudzi, bo za każdym razem odkrywam coś innego: nowe marynaty, przyprawy i połączenia. Kiedy szykowałam skrzydełka na grilla, od razu wiedziałam, iż muszę zrobić je po amerykańsku. A nie ma nic bardziej amerykańskiego niż pyszny sos BBQ. W domowym wydaniu powstał z połączenia miodu, sosu sojowego, czosnku i oleju. Idealny balans słonego, słodkiego i ostrego smaku pięknie otulił delikatne mięso i nadał mu wyjątkowy charakter. Koniecznie musisz spróbować tej marynaty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Skrzydełka z grilla po amerykańsku
Składniki:
- 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 szklanka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Ze skrzydełek odcinam cienkie lotki.
- W misce łączę ze sobą słodką i ostrą paprykę, granulowaną cebulę, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszam. Podczas mieszania dolewam również olej roślinny.
Marynata do skrzydełek – Pyszności
- Powstałą marynatą zalewam skrzydełka z kurczaka i dokładnie mieszam. Przykrywam miskę folią i odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Skrzydełka najlepiej przygotować choćby dzień wcześniej, aby spędziły w marynacie całą noc.
Skrzydełka w marynacie – Pyszności
- Skrzydełka wyciągam z lodówki i odkładam na chwilę, aby załapały nieco pokojową temperaturę. Układam mięso na ruszcie i piekę przez ok. 20 minut, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.
Skrzydełka z grilla – Pyszności
- Gotowe skrzydełka przekładam na talerz i dekorują natką pietruszki lub szczypiorku. Podaję samodzielnie lub w towarzystwie pieczonych ziemniaków i dipu.
Smacznego!Skrzydełka z grilla – Pyszności