Tak pysznych gofrów nie kupisz choćby nad morzem. Zrobisz je w mniej niż pół godziny

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay


Gofry — uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupkie ciasto i różnorodność dodatków sprawiają, iż są obłędnie pyszne. Najlepiej smakują te, które można kupić nad morzem. Ale czy na pewno? Ten przepis z sekretnym dodatkiem bije gofry znad morza na głowę. Zapisz go, żeby nie zgubić.

Gofry to zwykle chrupiące, a zarazem pulchne wafle, które najczęściej podawane są z kremem czekoladowym, z bitą śmietaną i owocami. Są smakiem lata, jednak bardzo często robimy je w domu również zimą. Gofry potrafią osłodzić życie jak żaden inny deser. Nie jest jednak łatwe ich przygotowanie w taki sposób, by były chrupiące i niesurowe w środku. Z tym przepisem zawsze jednak wychodzą tak, jak powinny.

Przepis na gofry lepsze niż nad morzem. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (około 300 g),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie).

Sprawdź również: Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak gwałtownie oczyścisz kurki

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzewamy mleko. Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do innych misek. Do miski z żółtkami wlewamy ciepłe mleko i olej. Dosypujemy też mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  3. Ubitą pianę dodajemy stopniowo do naczynia z ciastem, delikatnie mieszając. Gofrownicę zwilżamy olejem na przykład dzięki pędzelka.
  4. Wlewamy porcję ciasta do gofrownicy i zamykamy ją. Po kilku minutach gofry powinny być gotowe. Nie należy często otwierać gofrownicy, ponieważ możemy zepsuć wypieki.

Jakie dodatki do gofrów? Koniecznie spróbuj

Idealnymi dodatkami do gofrów są:

  • cukier puder,
  • krem np. czekoladowy,
  • dżem,
  • owoce,
  • bita śmietana,
  • polewy,
  • frużelina,
  • lody o ulubionym smaku,
  • jogurt grecki,
  • syrop np. klonowy,
  • posypka z draży,
  • prażone jabłka,
  • batoniki,
  • domowy ketchup bądź sos, jeżeli chcemy zjeść gofry na wytrawnie.

Sprawdź również: Z tego przepisu korzystała babcia. Nieważne, ile usmażysz, i tak będzie mało

Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału