Ile domów, tyle wersji świątecznego żurku. Mamy dziś dla was niecodzienną odmianę tej zupy. Jest wegetariańska, ale bez wątpienia zachwyci także mięsożerców. Żurek z czosnkiem niedźwiedzim będzie idealny na wielkanocne śniadanie lub uroczysty świąteczny obiad.
Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną. Jednak bez problemu można go kupić w sklepach internetowych, na lokalnych targowiskach lub od plantatorów. Zaczął się na niego sezon – właśnie teraz czosnek niedźwiedzi jest młody i aromatyczny, bez łykowatości, która pojawia się w fazie kwitnienia rośliny. Naprawdę warto, stosować go w kuchni, bo nie dość, iż smakuje wybornie, to ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia adekwatności. Więcej o czosnku niedźwiedzim dowiesz się tu: Rośnie w Polsce i jest niesamowicie zdrowy. Wielu o tym nie wie, a właśnie trwa na niego sezon.
Ponadto, jeżeli zachowasz kolejność gotowania tej zupy, twój żurek z czosnkiem niedźwiedzim stanie się daniem przygotowanym według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian.
Przepis na postny żurek z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 litr wrzącej wody
- liść laurowy
- 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 pietruszka (korzeń) – też posiekana
- 5 kulek ziela angielskiego
- 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
- szczypior
- szczypta mielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- szklanka żytniego zakwasu na żurek
- szczypta majeranku
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 proc)
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy i pokrojone ziemniaki. Zagotuj.
- Następnie dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok.20 minut, aż warzywa zmiękną. Wówczas dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę zostaw do ozdobienia zupy), gotuj przez 2-3 minuty.
- Dodaj sól. Nie bój się przesolenia, bo jej nadmiar wchłoną kolejne składniki żurku.
- Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni. Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty
- Teraz czas na dodanie majeranku i śmietanki kremówki. Możesz ją zahartować: Magda Gessler radzi, czym zabielić zupę, by się nie zwarzyła. Restauratorka ręczy za ten sposób
- Rozlej żurek z czosnkiem niedźwiedzim na talerze. Do każdego dodaj jedno jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół i ozdób posiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.