Muffinki słyną ze swojej łatwości przygotowania, a także niezliczonej liczby wariantów. Mogą bowiem być pełne czekolady, dżemu czy też owoców. Opcji jest naprawdę sporo, dlatego każdy znajdzie dla siebie najpyszniejszy wariant muffinek. Bez względu na dodatki, najważniejsze jednak jest to, aby ciasto było puszyste, miękkie i wilgotne w środku. Takie będzie, jeżeli przygotujesz je z wykorzystaniem maślanki.
Maślanka — prosty sposób na puszyste i pyszne muffinki
Maślanka to wciąż za mało doceniany fermentowany produkt mleczny, który warto wykorzystywać podczas przyrządzania wypieków. Dzięki niej ciasto będzie przyjemnie puszyste, gdyż kwas mlekowy obecny w maślance aktywuje sodę oczyszczoną, przez co ciasto okazale wyrasta.
Ponadto dzięki takiemu dodatkowi muffinki stają się delikatne i wilgotne. Maślanka zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu wypieki zostają smaczne i świeże choćby na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Warto także nadmienić, iż dodatek maślanki wpływa na subtelny kwaskowaty posmak, który świetnie komponuje się z dodatkiem owoców czy czekolady.
Przygotowanie muffinek na maślance jest więc prostym krokiem ku idealnie puszystym i wilgotnym wypiekom, które swoim smakiem zauroczą każdego. W dodatku szybkość wykonania tego przepisu sprawia, iż można go wykonać w każdej wolnej chwili.
Zobacz także: Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Jak przygotować muffinki na maślance? Postępuj według tej receptury
Szybkie i proste przepisy zawsze są na wagę złota, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą. Receptura na muffinki na maślance właśnie taka jest. W łatwy sposób można przyrządzić przepyszny smakołyk. Będą potrzebne do tego następujące składniki:
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być również ekstrakt)
- 6 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- Opcjonalne dodatki: posiekana czekolada, bakalie, owoce, itp.
Sposób przygotowania:
Robienie muffinek zacznij od zmiksowania jajek z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Następnie dodaj maślankę oraz olej. Ponownie wymieszaj. Mąkę połącz z sodą i dodaj do całości. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż połączą się składniki. jeżeli chcesz przygotować muffinki z dodatkami, dodaj je i powstałe ciasto jeszcze raz przemieszaj.
Do foremek na muffinki nałóż kolejne porcje ciasta. Całość wsadź do nagrzanego na 190 st. C piekarnika na około 30 minut. Piecz do momentu aż patyczek, którym sprawdza się muffinki, będzie suchy.
Upieczone muffinki można podawać na różne sposoby. Świetnie komponują się z kremami i polewami. Sprawdzi się między innymi lukier czy też polewa czekoladowa. Najprostszym i najszybszym sposobem jest jednak po prostu delikatne oprószenie muffinek cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zamiast z cukrem, podaj leniwe z tym dodatkiem. Rodzina będzie w siódmym niebie
Te warzywa jedz wiosną. Wzmocnią odporność i ochronią cię przed chorobami
Dodaj ziemniaki do gołąbków. Ten bezmięsny farsz przebije babcine przepisy