Zaskakujące szaszłyki ze słoika z dodatkiem ryżu i warzyw to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość przygotujesz w piekarniku.
Chociaż szaszłyki kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem, to nie zawsze jest sposobność i pogoda, aby odpalać ruszt. Kiedy moja rodzina smętnie narzeka, iż chciałaby zjeść szaszłyka, ale za oknem pogoda mało grillowa, wtedy z uśmiechem sięgam po ten przepis. Mięsne szaszłyki z łopatki wieprzowej w aromatycznej marynacie zapiekłam wraz z cebulą, marchewką i papryką w piekarniku. Dorzuciłam do tego również ryż, dzięki czemu powstało sycące danie obiadowe. Szaszłyków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora to zmienić – są pyszne, pełne smaku i soczyste, a przygotowanie naprawdę proste.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Szaszłyki ze słoika z ryżem i warzywami
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- boczek wędzony w plasterkach,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 3/4 łyżeczki pieprzu.
- 2 cebule,
- 1 litr bulionu (tyle, aby ryż znalazł się około dwóch centymetrów niżej od poziomu bulionu).
- 2 marchewki,
- 300 g ryżu białego,
- 2 małe żółte papryczki,
Sposób przygotowania:
- Łopatkę wieprzową kroję w kawałki i przekładam do miski. Dodaję olej, suszony majeranek, gałkę muszkatołową oraz czosnek i słodką paprykę. Doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otuliły kawałki mięsa. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Na patyczki do szaszłyków nabijam na zmianę kawałki łopatki i plastry wędzonego boczku.
Szaszłyki z boczkiem i łopatką- Pyszności
- Na dno dużego słoika wsypuję ziarna ryżu. Dorzucam pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, paski żółtej papryki oraz cebulę posiekaną w piórka. Zalewam bulionem tak, aby przykrył cały ryż. Dodaję przygotowane szaszłyki.
Szaszłyki ze słoika- Pyszności
- Tak przygotowany słoik zakrywam od góry kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.
Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem – Pyszności
- Po tym czasie ostrożnie usuwam folię aluminiową. Wyciągam ze środka upieczone szaszłyki i przekładam na talerz wraz z ryżem i warzywami. Serwuję na ciepło, posypując całość posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji.
Smacznego!Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności