Trudno jest wyobrazić sobie dzień bez kubka ulubionej herbaty. Nie tylko rozgrzewa, ale jej określony rodzaj stanowi sekret długowieczności. Wystarczy ją pić codziennie, by poczuć różnicę. Czym jest tajska herbata, jak ją pić i w jaki sposób przygotować? Odpowiedzi na te pytania, znajdziesz w poniższym artykule.
Czym jest tajska herbata i dlaczego warto ją pić?
Zdrowe odżywianie to zarówno trend, jak i sposób życia, który w ostatnim czasie zyskuje na coraz większej popularności. Polega na świadomym wyborze produktów, dbaniu o aktywność fizyczną i unikaniu jakichkolwiek form stresu. Te składowe, w znaczącym stopniu są sekretem długowieczności. Jak dobrze wiesz, zdrowe produkty spożywcze pozytywnie wpływają na twoją formę fizyczną i powodują, iż żyje ci się zdecydowanie lepiej.
Herbata – Pyszności; foto: Canva
Co możesz jeszcze zrobić, by długowieczność była nie tylko marzeniem, ale rzeczywistością? Dobrze jest sięgnąć po pewien rodzaj herbaty. Tajska herbata to napój, pochodzący z Tajlandii. Jego największą zaletą jest bez wątpienia fakt, iż ten gorący napój posiada wiele dobroczynnych adekwatności, dzięki którym poczujesz się zdecydowanie lepiej. Jest źródłem witamin i minerałów. Robi się ją na bazie czarnej herbaty, do której dodaje się anyż, kardamon i nasiona tamaryndowca. Zapobiega rozwojowi różnych chorób, dlatego warto po nią sięgnąć choćby zaraz.
Jak przygotować tajską herbatę?
To bardzo proste. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawę tego napoju stanowi ulubiona czarna herbata, wraz z pewnymi dodatkami. Czarna herbata zawiera polifenole, anyż działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a kardamon pozytywnie wpływa na odpowiedni poziom glukozy we krwi. Czy może być lepsze połączenie?
Składniki:
- 2 łyżki czarnej herbaty cejlońskiej
- kilka nasion tamaryndowca
- 2 strąki kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 250 ml wrzącej wody
- 2 łyżki mleka kokosowego
- łyżka skondensowanego mleka
- cukier -1 łyżka
- opcjonalnie: lód w kostkach.
Sposób przygotowania:
Tajska herbata to magiczny napój, który ma wiele pozytywnych adekwatności. Jej przygotowanie rozpocznij od zaparzenia herbaty w dużym garnku, z dodatkiem kardamonu i anyżu. Czas parzenia to około 3-5 minut. W następnej kolejności odcedź susz i dodaj cukier, mleko skondensowane i mieszaj do momentu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.
Przygotowanie tajskiej herbaty – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kocham Gotować
Poczekaj chwilę, by napój nieco ostygł i przystąp do dalszych czynności. Przelej napar do szklanek lub filiżanek, dodaj kilka kostek lodu i na sam wierzch dodaj odrobinę mleka kokosowego. Taką herbatę możesz pić codziennie. Sekret długowieczności jest zawarty w tych kilku wyjątkowych składnikach.
Szukasz inspiracji na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie: