Tak najlepiej przechowywać koperek. Pudełko po lodach to kiepskie rozwiązanie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock


Zimą mrożony koperek w potrawach smakuje obłędnie. Większość z nas przechowuje go w pudełkach po lodach, bo jest to najprostszy i najtańszy sposób. Okazuje się jednak, iż nie powinniśmy tego robić, ponieważ może być to szkodliwe dla naszego zdrowia. Jak zatem przechowywać koperek w zamrażarce? Podpowiadamy.

Każdy z nas lubi mieć koperek zawsze pod ręką. Jest pyszny i aromatyczny, przez co nadaje charakteru wielu potrawom. Posypujemy nim ugotowane ziemniaki, dodajemy też do zup i sosów. Możemy go ususzyć lub zamrozić. Jednak okazuje się, iż przechowywanie go w zamrażarce wcale nie jest aż tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jak robić to z głową? Sprawdźmy.

Jak przechowywać koperek? Zapomnij o pudełku po lodach

Nasze babcie i mamy przechowują koperek w pudełkach po lodach. Większość z nas prawdopodobnie robi tak samo. Okazuje się jednak, iż to dość duży błąd, który możemy przypłacić zdrowiem. Do tak przechowywanej żywności łatwiej przedostają się toksyczne związki chemiczne. Warto więc zainwestować w szczelnie zamykane, najlepiej szklane pudełka, które są przeznaczone do mrożenia żywności. jeżeli jednak nie chcemy wydawać na nie pieniędzy, to świetnie sprawdzą się też słoiki.

Sprawdź również: Kupujesz mięso mielone? Odłóż je, jeżeli ten napis znajduje się na etykiecie

Jak mrozić koperek?

Przed zamrożeniem koperek należy dokładnie umyć i osuszyć. Należy też wyrzucić gnijące gałązki. Następnie należy pozbyć się grubych gałązek i posiekać wyłącznie zielone łodyżki. Tak przygotowany koperek przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i przekładamy do zamrażarki. Od tej pory możemy cieszyć się koperkiem, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę. W zamrażarce możemy przechowywać go przez około rok – aż do następnego sezonu na pyszny i świeży koperek.

Czytaj także: Zapomnij o kawie. Zamiast niej zjedz kilka plasterków tego warzywa

Jak suszyć koperek?

Suszony koperek również doskonale sprawdzi się w kuchni. Podobnie jak w przypadku mrożonego, należy go dokładnie umyć, przebrać, a następnie osuszyć. Wystarczy, iż utworzymy wiązkę z koperku, a następnie zwiążemy jego łodygi gumką recepturką i zawiesimy końcówkami do góry w ciepłym, ale dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock

Idź do oryginalnego materiału